A tüntetők végül az Erzsébet téren gyülekeztek, ahol békés ülődemonstrációba kezdtek. Megjelenésük után a rendőrség körbezárta a teret, ahol több turista is bennrekedt, nekik menekülési útvonalat csak később biztosítottak az Astoria felé.

A többszöri felszólítás után a rendőrök a gárdisták egyenruháját viselő tüntetőket kezdték kiemelni a tömegből, miközben a demonstrálók közül többen is dobálni kezdték üvegekkel az intézkedő egyenruhásokat. Később több esetben könnygázt is bevettek a rendőrök, majd este fél nyolc körül egy összehangolt támadással lényegében felszámolták a tüntetést.

Bilincsbe verve vitte el a rendőrség Vona Gábort, a Jobbik elnökét a Deák térről. A feloszlatott Magyar Gárda volt vezetője civil ruhában ült be a demonstráló gárdisták közé. A rendőrök az egymás kezét fogó demonstrálók közül emelték ki az Európai Parlamentbe kijutott párt elnökét, a földre teperték, majd kezét hátul összebilincselték, a többi előállítottal ellentétben azonban nem rabomobillal, hanem kisbusszal vitték el a műveleti területről.

A hírTV információi szerint a Jobbik elnökét a Gyorskocsi utcai fogdába vitték, akárcsak Kiss Róbertet, a feloszlatott Magyar Gárda volt országos főkapitányát.

Este hetven előállítottról számolt be a BRFK szóvivője. Közülük négyet még kora délután, félelemkeltő lufik miatt vittek el a fővárosi Anker közből. Náluk 20 darab felfújt fekete színű luftballon volt melyekre fehérrel arcot rajzoltak. Kora délután körülzárták a rendőrök a Nemzeti kávézó épületét is az ott tartózkodó Toroczkai László miatt, de onnan végül senkit sem vittek el.

(hírTV)