Minden alapot nélkülözőnek nevezte az Amnesty International (AI) civil szervezet migrációval kapcsolatos, a magyarországi bánásmódról szóló állításait a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára egy keddi sajtótájékoztatón, Budapesten.

Fotó: shutterstock.com
Fotó: ShutterStock.com

Kontrát Károlyt egy más témában tartott sajtótájékoztatón arról kérdezték, mit szól ahhoz, hogy az Amnesty International szerint Magyarországon bevett gyakorlattá váltak a támadások a menekültek és migránsok ellen, sokukat egyszerűen „visszalökdösik” Szerbiába vagy őrzött befogadóközpontokban tartják fogva őket törvénysértő módon.
    
Az államtitkár kijelentette: ezek a megállapítások valótlanok és minden alapot nélkülöznek. 
    
Hozzátette, korábban is elmondták már, hogy a magyar határvadászok törvényesen, határozottan, a magyar állam és a magyar állampolgárok védelmében járnak el. 
    
Felidézte: korábban a Human Rights Wach kifogásolta a menekültekkel szembeni bánásmódot, akkor vizsgálat is indult az ügyekben, de az ügyészség azt állapította meg, hogy a bejelentések valótlanok voltak. 
    
A magyar rendőrök, határvadászok törvényesen járnak el, semmiféle jogsértést nem követnek el – szögezte le. 
    
Az Amnesty International kedden 30 oldalas jelentést hozott nyilvánosságra a menekültek helyzetéről. Az AI szakértői augusztus elején Magyarországon, Szerbiában és Ausztriában vizsgálódtak, 143 embert hallgattak meg, köztük 129 menekültet és migránst – gyermekeket, nőket és férfiakat egyaránt -, valamint menedékjogi illetékeseket, rendőröket és nem kormányzati szervezetek aktivistáit.
    
Az ennek alapján összeállított jelentés szerint több ezer menekülttel – köztük kísérő nélküli gyermekekkel – szemben alkalmaznak durva erőszakot, törvénysértő visszatoloncolást és ugyancsak törvénysértő fogva tartást a magyar hatóságok, és az egész rendszer leplezetlenül úgy lett kialakítva, hogy elrettentse a menekülőket.

(MTI)