Fotó: parlament.hu (képernyőfotó)
Hirdetés

Bedő Dávid (Momentum) elmondta, a gyógyíthatatlan betegséggel küzdő Karsai Dániel alkotmányjogász ügye és a szabad életvégi döntések kérdése lassan egy éve meghatározó közéleti téma Magyarországon.

Nehezményezte, hogy a kormány többször visszautasította az eutanázia bevezetését és hogy az ügyben benyújtott népszavazási kérdést a Nemzeti Választási Bizottság, a Kúria és az Alkotmánybíróság is visszautasította.

Bízom abban, hogy a kormány álláspontján lehet változtatni párbeszéd útján, ha megismerik egy haldokló, szenvedő beteg mindennapjait – fejtette ki a képviselő, aki Karsai Dániel meghívását is továbbította a miniszterelnöknek.

Korábban írtuk

Orbán Viktor válaszában hangsúlyozta: mindig is megvetette az olyan embereket, akik mások szenvedését politikai célokra használják fel.

Ön egy megvetendő magatartást képvisel – mondta Orbán Viktor Bedő Dávidnak.

Nem meglepő, hogy az Alkotmánybíróság nem tette lehetővé a népszavazást, hiszen az Alkotmánnyal ellentétes népszavazási kérdéseket nem lehet vitára bocsátani – szögezte le, hozzáfűzve: a kormány és maga is a hatályos Alaptörvény alapján áll.

Bedő Dávid viszontválaszban megfogalmazott javaslatára, miszerint ezt a jogvitát lefolytathatná Karsai Dániellel, Orbán Viktor kiemelte, megvetendő álláspontot képvisel, aki azt akarja elérni, hogy egy szenvedő ember egy politikai vita tárgya legyen.

„Továbbra is az élet oldalán állunk, mindig is ott álltunk, és nem állunk át a halál oldalára, ahonnan ön hozzám intézte a kérdését” – közölte.