Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezetõ miniszter és Vitályos Eszter kormányszóvivõ a Kormányinfó sajtótájékoztatón a kormány kihelyezett ülésén Geszten 2024. október 3-án.
Hirdetés

A kihelyezett kormányülés helyszínén tartott Kormányinfón a miniszter hangsúlyozta, az elmúlt három napban felmérték a magyar és az európai gazdaság helyzetét, kilátásait. Kifejtette, a világgazdaság a koronavírus-járvány és a háború hatására alapvetően megváltozott, ez az új helyzet pedig új válaszokat és gazdaságpolitikát kíván.

„Sajnos azt látjuk, hogy Brüsszel és Nyugat-Európa kereskedelmi hidegháborút hirdet” – fogalmazott, hozzátéve, ez Magyarország számára rendkívüli veszélyeket rejt, mert a magyar gazdaság exportvezérelt, és egy ilyen hidegháború elzárja az országot a piacoktól és a befektetési lehetőségektől.

Magyarországnak új exportpiacokra és fejlett technológiára van szüksége a világ minden részéről – rögzítette.

A miniszter közölte, a magyar válasz erre a helyzetre a gazdasági semlegesség, amely lehetővé teszi a sokkal dinamikusabb és gyorsabb növekedést. A következő években az a cél, hogy a magyar gazdaság 3-6 százalék között növekedjen – mondta.

Korábban írtuk

Szerinte ha ezt a növekedést el tudja érni az ország, az önmagában jó hatással van a fizetésekre, a költségvetési bevételekre és igazolja a kormány gazdaságpolitikájának sikerességét.

Hozzátette: a gazdasági növekedést konkrét programok is segíteni fogják. Korábban már bejelentették a munkáshitel bevezetését, a tőkejuttatást a kkv-nak és a családi adókedvezmény megduplázását 2026. január 1-jéig – közölte.

Gulyás Gergely a további feladatok között említette a megfizethető lakhatás kapcsán a kollégiumi férőhelyekre és a fiatalok lakhatására hirdetett programot. Elmondta, Magyarország sajátos helyzetben van. Szemben Nyugat-Európa számos országával, Magyarországon az általános lakhatási jogcím a tulajdon, azaz kevesebb a bérlet, lényegesen több a tulajdon – fejtette ki.

A miniszter azt mondta, mivel a lakások ára jelentős mértékben emelkedett az elmúlt években, különösen a fiataloknak jelent komoly nehézséget a lakhatás biztosítása.

Hozzátette: a nemzetgazdasági miniszter azt a feladatot kapta, hogy vizsgálja meg a lakbérszabályozásra vonatkozó nemzetközi gyakorlatot, beleértve az Airbnb szabályozásával kapcsolatos gyakorlatot is.

Gulyás Gergely közölte, a következő két év kiemelt feladata lesz a kormánynak a lakásépítés gyorsítása, a megfizethető lakhatás biztosítása.

Elmondta, azt szeretnék, ha a munkaadók és munkavállalók többéves bérmegállapodást kötnének, ami lehetővé teszi a minimálbér és a garantált bérminimum, valamint ezek hatásaként az átlagbér gyors emelését.

A kkv-kkal kapcsolatban azt mondta, a következő két évben szeretnék a nagyságrendi előrelépés lehetőségét biztosítani, ezért a tőkejuttatás mellett további ösztönzőket is be fognak vezetni. Szintén a nemzetgazdasági miniszter feladata, hogy a következő két-három hétben ezt kidolgozza – tette hozzá.

Jelezte, ezek a gazdaságpolitikát érintő programok részét képezik a november első tíz napjában az Országgyűlésnek benyújtandó jövő évi költségvetésnek. Mivel a büdzsét a parlamenti benyújtása előtt a Költségvetési Tanácsnak is véleményeznie kell, ezért a programok részletes szabályait október végéig ki fogja dolgozni a kormány, ezért „megfeszítetten” fog dolgozni – mondta.

Gulyás Gergely közölte: a kormányülésen valamennyi tárca beszámolt arról a munkáról, amit a törvényhozási ciklus eddigi részében elvégzett, és arról, mit tud vállalni, elérni a következő másfél-két évben.

Ennek megfelelő feladatszabást határozott meg a kormány valamennyi tárca esetén, ezek szintén a költségvetés részei lesznek – mondta, hozzátéve, hogy ezekről a Kormányinfón alkalomról alkalomra részletekbe menően be fognak számolni.

A kormány elindította a Digitális Állampolgárság Programot, amellyel – többek között – már mobiltelefonon is lehetséges személyazonosságot igazolni – közölte a kormányszóvivő. Vitályos Eszter elmondta: az alkalmazásban minden személyes és gépjármű-adat megtalálható egy helyen, illetve néhány gombnyomással foglalható időpont a kormányablakba.

Eddig már 176 ezer letöltése van az alkalmazásnak, az év végére szeretnék elérni a 400 ezret – ismertette, arra bíztatva mindenkit, hogy töltse le az alkalmazást a www.dap.gov.hu oldalról.

A kormányszóvivő azt is elmondta, hogy a kihelyezett kormányülésen a kormánytagoknak is lehetősége nyílt arra – a kormányablak munkatársai segítségével -, hogy helyben regisztráljanak az alkalmazásba.

Arról is beszámolt, hogy az elmúlt néhány hétben több mint 26 milliárd forint összegben valósultak meg beruházások Magyarországon. Ismertette: 3,6 milliárd forintból óvoda- és bölcsődeépítések és felújításokat végeztek el, valamint több mint kétmilliárd forintból közlekedésfejlesztési beruházásokat és kisebb útfelújításokat is megvalósítottak.

Beszámolt arról is, hogy az elmúlt időszakban befejeződött 11 településfejlesztési projekt is csaknem 1 milliárd forintos támogatási összeggel. Kecskeméten elkészült a Kölyökdomb játszótér 300 millió forint támogatásból, Komlón szintén játszótér épült 100 millió forint támogatással, Harkányban pedig új játszótér épült és a sportcsarnok is megújult 210 millió forintos vissza nem térítendő európai uniós és hazai forrás segítségével – sorolta.

Borsodban, Szalaszenden 193 millió forintból mederhelyreállítás és gátrendszerépítés valósult meg, valamint a bikácsi agglomeráció szennyvízhálózatának kiépítése is befejeződött – ismertette, jelezve, hogy a projekt összege nyolcmilliárd forint volt.

A kormányszóvivő elkészült egészségügyi projektekről is beszámolt, közölve, hogy Taksonyban az orvosi rendelőt bővítették, Jánosházán pedig az egészségház újult meg. Hozzátette: Ceglédbercelen sváb vendégház épült 260 millió forint támogatásból, valamint három templomfelújítást is befejeztek, a legjelentősebb az egri bazilika teljes körű külső és belső felújítása, amely közel hatmilliárd forintból valósult meg.

Jelentős oktatást érintő beruházást adtak át Kecskeméten: megújult a Kodály Intézet a Modern Városok Program keretén belül, több mint négymilliárd forint hazai és EU-s forrásból – közölte.

Vitályos Eszter kitért arra, hogy az elmúlt nyolc évben 20 milliárd forintot meghaladó beruházást hajtottak végre Geszten. Felidézte: Békés vármegyei településen új általános iskolát és óvodát, tornatermet adtak át; felújították a templomot, több bel- és külterületi utat, valamint felújították az országnak két miniszterelnököt is adó Tisza család kastélyát. Utóbbiról szólva elmondta, régi adósság volt, hogy „ez a kivételes emlékhely visszanyerje régi fényét”.

A turisztikai vonzerő növelésén keresztül szeretnék segíteni a helyi vállalkozások megerősödését, a munkahelyteremtést a településen – húzta alá.

Gulyás Gergely a Békés vármegyei fejlesztésekről közölte: több ipari parki fejlesztés volt napirenden. A magyar gazdaság azt az eredményt 2010 után el tudta érni, hogy a korábbi nyugati ipari beruházási többletet sikerült keletre vinni, de nem sikerült ugyanilyen mértékben északról délre vinni. Az a tapasztalat, hogy ahol ipari parkok vannak, jó infrastruktúrával, ott az ipar is megjelenik, ezt szeretnék délen is elősegíteni. Az Airbus jelenléte komoly lépés, arra építve további fejlesztésekre is van a régióban lehetőség – vélte.

Kérdésre válaszolva a miniszter úgy nyilatkozott, Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója félreérthetően fogalmazott, ám „Magyarország 25 éve a NATO tagja, és eddig is eleget tettünk a szövetségesi kötelezettségeinknek és ezután is eleget fogunk tenni”. Azt pedig kifejezetten ízléstelennek és cinikusnak tartom, hogy ’56 kapcsán azoknak az országoknak a nagykövetei próbálnak történelmi vitákba bonyolódni, akik annak idején a nyugati hatalmak részeként semmit nem tettek, amikor az oroszok szétlőtték Budapestet és vérbe fojtották a magyar szabadságharcot – tette hozzá.

Amikor az esetleges személyi konzekvenciákról kérdezték, Gulyás Gergely kijelentette, „az ügy a részünkről le van zárva”.

Elmondta: a Fidesz minden vezetője megszólalt az ügyben, és Orbán Balázs maga is elmondta, félreérthetően fogalmazott, majd elnézést kért azokért a mondataiért, amelyek félreértésre adhattak okot.

Ha ma a magyar vagy európai politikában olyanokat keres, akik nem a demokrácia biztonságos bástyái között beszéltek a szabadságról, demokráciáról és jogállamiságról, hanem egy diktatúrában, akkor kizárólag a Fidesz vezetői között talál ilyet Magyarországon. Európában a hivatalban lévő lengyel miniszterelnök ilyen még, de a 27 másik tagállamból senki – rögzítette.

A Fidesz ’56 követeléseinek valóraváltásáért alakult meg annak idején – jegyezte meg.

További kérdésre, amely szerint készülnek-e felmérések a politikai igazgató kijelentésének hatásáról, azt mondta: az erről szóló hírek nem igazak, ha mégis készülnek, az nem az ő megbízásukból történik.

Gulyás Gergely leszögezte, egyetért azzal, amit Kövér László házelnök mondott, hogy „azzal érdemes óvatosnak lenni, hogy más államok vezetőinek adjunk tanácsot, vagy a döntését minősítsük” – húzta alá.

Beszélt arról is, hogy technikai döntés született a hiánycél 500 milliárd forinttal történő megemelésekor, ám a GDP-hez viszonyított százalék az, ami valójában számít, „4,5 százalékos hiánnyal tervezünk, és ezt tarthatónak látjuk”.

Kérdésre közölte azt is: az árfolyam és a kamat kérdése a jegybank hatáskörébe tartozik. A forint gyengülését most főként külpolitikai és külgazdasági tényezők magyarázzák a Közel-Keleten ellőállt helyzet miatt. A kormánynak nem konkrét árfolyamcélja van, a túl nagy árfolyamváltozás az, ami nem jó; a cél az, hogy a forint minél stabilabb legyen. „A magyar gazdaságpolitika kiszámíthatósága a gazdasági környezet egészét kedvező irányba befolyásolja” – fogalmazott.

A miniszter elmondta, teljesen reálisnak tartja a kormány, hogy 2028 elejére ezer eurónyi legyen Magyarországon a minimálbér, mint azt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter előrevetítette.

Gulyás Gergely tájékoztatása szerint az Airbnb szabályozása kapcsán többféle javaslat került a kormány elé, ezek spektruma „a teljes szabadságtól a teljes tiltásig terjed”, de egyelőre nem született döntés az ügyben. A miniszter jelezte: a szabályozás tulajdonjogi kérdéseket éppúgy felvet, mint – az esetleges bevezetés időtartama miatt – alkotmányossági problémákat. Számtalan olyan részlet van, ami miatt alaposan megfontolt döntést kell hozni – jelentette ki.

Komoly jelentőségűnek nevezte, hogy a GYSEV irányítása magyar kézbe került, mondván, ezután magyar és osztrák területen is egy többségi magyar tulajdonban lévő vállalkozás biztosít közszolgáltatást.

Ha megnézzük, hogy ezt a GYSEV milyen színvonalon teszi, akkor azt mondhatjuk, hogy ez a jó példa, jó lenne, ha Magyarország egészén olyan színvonalon tudnánk szolgáltatni a tömegközlekedésben, a vasúti közlekedésben, mint amilyen színvonalon a GYSEV erre most is képes – mondta.

Gulyás Gergely arra a kérdésre, hogy Magyarország miként tud hozzájárulni azokhoz az erőfeszítésekhez, amelyek célja a világ elblokkosodásának a megakadályozása, elmondta: elsősorban azzal, hogy a béke mellett érvel. A leghatékonyabb érv az eszkaláció ellen, ha fegyveres konfliktusok nincsenek a világban.

Ettől pillanatnyilag messze vagyunk, egy elhúzódó és egy időhorizontját tekintve nehezen behatárolható katonai konfliktus is zajlik a közvetlen szomszédságunkban és néhány ezer kilométerre tőlünk. Magyarország mindig is a béke pártján állt és azt szeretnénk, ha a szomszédunkban is mielőbb béke lenne. Ha ez bekövetkezik, akkor az mindenre – így az európai gazdaság egészére is – rendkívül pozitív hatással lenne – vélekedett.

Arra, hogy Magyarország hogyan tudja a gazdasági semlegességét megőrizni, azt mondta: úgy, hogy egyértelművé és világossá teszik, szeretnének üzletet kötni azokkal, akik világszínvonalú technológiát tudnak gyártani. Magyarország nem akar egyik vagy másik blokkhoz tartozni, mi elszenvedői voltunk annak, amikor a világ blokkosodott ahelyett, hogy az országok egymással kereskedtek volna – emlékeztetett.

Kitért arra: 1990 után mindenki egyetértett abban, hogy a szabadkereskedelem nagy előrelépés az egész világ számára és egészen az elmúlt évtized elejéig úgy tűnt, hogy ezt ideológiai határok nem kérdőjelezik meg. Most pedig úgy tűnik, ezt részben ideológiai határok is szétszabdalják, illetve mindenkire másfajta szabályok vonatkoznak. Az Egyesült Államok legnagyobb kereskedelmi partnere Kína a világban – jegyezte meg. Rámutatott: nincs egyenlő elbánás és nincs hatékony együttműködés az európai nagyállamok és a világgazdaságban magának egyre nagyobb részt követelő Kelet között, illetve ezeket a kapcsolatokat az amerikaik nyomására egyre nagyobb mértékben akarják korlátozni.

A közel-keleti helyzetről szólva a miniszter megemlítette: a kormány minden Libanonban tartózkodó magyart arra kért korábban, hogy regisztrálja magát, így konzuli védelmet tudnak biztosítani a számukra, valamint arra, hogy a lehető leghamarabb hagyják el az országot.

Hozzátette: mindenkinek segítenek a hazajutásban, ami most még kereskedelmi jártokkal is lehetséges.

Minden olyan háborúnak, ami egy térséget destabilizál, komoly veszélye van, és migrációs nyomást eredményez – fogalmazott a miniszter, hozzátéve, Magyarország mindent megtesz, hogy ezt elkerülje, hiszen „Európa felé vannak a legkönnyebb migrációs útvonalak” a térségből.

Abban azért egyetértés van az Európai Unió tagállamainak nagy többsége között, hogy az önvédelemhez Izraelnek joga van. Hogy aztán a jelenlegi helyzetből hogyan lehet kiutat találni, abban már komoly viták vannak – jelentette ki a miniszter.

Az unió versenyképességének javítására vonatkozó felvetésre közölte: sok javaslatuk van és lát esélyt arra, hogy a magyar uniós elnökség alatt elfogadjanak egy versenyképességi paktumot. Ezen dolgoznak – jelezte, hozzátéve: az lenne a legfontosabb, hogy Európa képes legyen a saját érdekeit nézni.

Gulyás Gergely azt mondta, a környezetvédelem a 21. században kiemelt fontosságú, de olyan „baromságot” még földrész, államszövetség nem csinált, hogy miközben a világ károsanyag-kibocsátásának 7-8 százalékáért felel az unió, az Egyesült Államok és Kína pedig több mint a feléért, utóbbiak semmit nem korlátoznak, az Európai Unió pedig szétveri a saját gazdaságát. Ha ezeken „a szemmel látható marhaságokon” sikerül túllépni, akkor ez nemcsak Magyarországnak, hanem Európa egészének jó lehet – hangsúlyozta.

Magyarország új brüsszeli jelentéstevője kapcsán Gulyás Gergely úgy nyilatkozott, „ha magyargyűlölőt kell találni az Európai Parlamentben, akkor ez az intézmény a bőség zavarával küzd, tehát olyan nagy feladat nem volt találni valakit, aki baloldali és szívből gyűlöli Magyarországot”.

Románia schengeni csatlakozásának Magyarország a legnagyobb támogatója – közölte egy másik kérdésre. Ha rajtuk múlik, és lesz reális esély a magyar uniós elnökség alatt, felteszik szavazásra. Ehhez azonban az kell, hogy Ausztria és Hollandia ne emeljen vétót.

Kérdezték arról, hogy egyes német politikusok kockázatot látnak a Béccsel való szorosabb titkosszolgálati együttműködésben, ha a szerintük túlzottan oroszbarát Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) kormányra kerül. A miniszter gratulált az FPÖ-nek a választási győzelemhez, mondván, az eredmény „jó hír nekünk is” és egész Európának is, hiszen ők is a Patrióták európai pártcsaládjához tartoznak. Hozzátette: minden kulturált polgári demokráciában megkapja a győztes a kormányalakítás lehetőségét, „gondolom, hogy ez Ausztriában is így lesz”. A mindenkori osztrák kormány nekünk partnerünk és szövetségesünk, és ha a Szabadságpárt ennek a kormánynak része, vezető ereje lesz, az ugyanolyan kiváló együttműködést fog jelenteni ezeken a területeken is – jegyezte meg.

Elmondta, Orbán Viktor miniszterelnök várhatóan személyesen részt vesz a Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes által hirdetett nagygyűlésen. A volt olasz belügyminiszter, jelenlegi miniszterelnök-helyettes megmutatta, hogy nemcsak szárazföldön lehet megvédeni a külső határokat, hanem tengeren is. Nem követett el bűncselekményt, nem büntetőeljárást kellene indítani ellene, hanem kitüntetni – mondta, megjegyezve, remélik, a bíróság igazat ad Salvininek.

Arra felvetésre, hogy az Európai Bizottság (EB) az Európai Bírósághoz fordul a szuverenitásvédelmi törvény miatt, mert az EB álláspontja szerint az sérti az uniós rendelkezéseket, a miniszter azt mondta, vannak szakmai alapú és politikai kötelezettségszegési eljárások az unióban, „ahol a jog legfeljebb szolgálóleánya volt az Európai Bizottságnak”. A Szuverenitásvédelmi Hivatal hatósági jogkörök nélkül működik; így elkövetni sem tudja a felsorolt alapvető jogok sérelmét. Hozzátette: a brüsszeli bejelentés alapján az Európai Bizottság ugyanezen törvény pártokra vonatkozó, szintén a külföldi beavatkozás esélyét minimalizáló szabályait az uniós joggal összhangban lévőnek találta.

Megjegyezte, sok kötelezettségszegési eljárás van folyamatban minden országgal szemben, Magyarország a középmezőnyben foglal helyet az eljárások számát tekintve. „Megvívjuk ezt a vitát a bíróságon”. A döntést természetesen végrehajtják; a migránsítéletig eddig is végrehajtottak minden ítéletet – jegyezte meg.

A Szuverenitásvédelmi Kutatóintézet vezetőjének kinevezett Horváth József korábbi III/III-as múltjáról azt mondta: azt tudja róla, hogy a rendszerváltást követően kiváló munkát végzett a titkosszolgálatnál. „Nincs olyan tudásom, amely alapján megalapozott véleményem lehetne” arról, hogy előtte pontosan mit tett – fogalmazott.

Az utóbbi években a magyar egyházaknál előforduló botrányokról azt mondta, minden jogellenes cselekedetet elítélnek. Az az elvárás, hogy minden egyház lépjen fel az ilyen cselekedetekkel szemben és úgy látja, a katolikus egyház ezt meg is teszi.

Azzal kapcsolatban, hogy Karácsony Gergely főpolgármester a Fővárosi Közgyűlés alakuló ülésére nem jelöl helyettest hivatalába, a miniszter azt hangsúlyozta, a főpolgármester és a közgyűlés közös felelőssége, hogy Budapest törvényesen működjön; egyben mindenkit a törvényes működés biztosítására kért.

Kizártnak tartom, hogy Szentkirályi Alexandra Karácsony Gergely mellett főpolgármester-helyettességet vállaljon – mondta.

A győri polgármester jogköreinek megnyirbálására úgy reagált, a jogkörök átruházása legitim döntés. Ha bármi törvénytelen történik, a kormányhivatalnak kell közbeavatkoznia.

Arra a kérdésre, hogy a miniszterelnök apjának a cége lett az egyik beszállítója az épülő Budapest-Belgrád vasútvonalnak azt mondta, tíz éve döntöttek a beruházásról, a fővállalkozónak nincs köze sem a miniszterelnök, sem egyetlen kormánypárti politikus családjához. Abba pedig „a kormánynak lehetősége sincs beleszólni”, hogy fővállalkozóként valaki kitől rendel köveket.

Az új Nemzeti Galériával kapcsolatos kérdésre válaszolva elmondta, úgy tudja, a Városliget kiírt egy feltételes közbeszerzési eljárást. „Ez még nem jelent olyan sokat, csak azt, hogy látni fogjuk, mibe kerülne, ha megépítenénk”.

A futballistákra vonatkozó adókedvezményről szólva elmondta, ha azt akarjuk, hogy a magyar foci versenyképes legyen, az adószabályoknak is azoknak kell lenniük. Számtalan kedvezményes adózási lehetőség maradt meg, ismeretei szerint a kata – amelyben a szigorítás után is több százezren maradtak benne – még a focistákénál is kedvezőbb.