A Nemzeti Nyomozóiroda még december 5-én kezdett nyomozásba a kormányzati negyed építése miatt, részben az Állami Számvevőszék korábban nyilvánosságra hozott jelentése alapján. A számvevőszék összes jelentése átkerül az ügyészségre, és ha bűncselekményre utaló megállapításokat is talál benne, akkor elindítja a büntetőeljárást – mondta Kovács Árpád, az ÁSZ elnöke az MR1-Kossuth Rádió reggeli műsorában. Persze lehet, hogy ez önmagában nem elég hozzá, de a vádhatósághoz érkezhetnek további adatok, amelyek miatt csak később dönt a nyomozás elrendeléséről.

Kovács Árpád szerint a számvevők szabálytalanságokat találtak a kormányzati negyed ellenőrzésekor, elsősorban a vagyonhasználattal és az elszámolásokkal voltak gondok, de úgy ítélték meg, hogy ezek önmagukban nem adnak okot a büntetőeljárás automatikus kezdeményezésére. Erre egyébként joga van az Állami Számvevőszéknek, Kovács Árpád megemlítette, hogy több száz olyan eljárás folyik, amelyet ők indítványoztak a vizsgálataik nyomán. Előfordulnak persze olyan esetek is, amikor a számvevőszékkel amúgy is együttműködő hatóságok indítanak nyomozást, és az ÁSZ információkkal segíti a munkát.

A kormányzati negyed vizsgálatakor a projektiroda és a többi résztvevő elszámolása között több tízmillió forintos eltérést találtak, Kovács Árpád szerint valószínűleg ez adott okot az ügyészségnek a közbelépésre. A hiány elsősorban a vagyonértékelésből származott, voltak a projektirodának vitatott kifizetései. Az ÁSZ elnöke szerint a kiszemelt telek hasznosítása is furcsa helyzetet teremt, mert sok milliárd forintért a területet megszerezték, és hasznosítás nélkül, gazos állapotban áll most. „Az állam számára ez a legkevésbé sem volt előnyös – mondta. – Hogy ebből az ügyészségi eljárás után milyen végkövetkeztetések lesznek, emelnek-e vádat, konkretizálják-e személyekre az ügyet, nem tudom megállapítani.”

Az egész beruházás költsége jelentős volt, az előkészítés során is tízmilliárd körüli összegeket fordítottak rá, és Kovács Árpád szerint ezek a pénzösszegek nem hasznosultak, bár a terület állami tulajdonban van. Az ÁSZ elnöke a vizsgálattól várja, hogy kiderüljön, valóban szükség volt-e ezekre a tervekre, és miért vetették el őket, ha már ennyit költöttek rá.

(180 perc)