Az államtitkár kifejtette: a készülő Nemzeti Energiastratégia egy átfogó erőművi cselekvési terv megalkotását is kezdeményezi a villamosenergia-termelés és elosztás hatásfokának javítása érdekében.

A gönyűi fejlesztés fontos mérföldköve az elöregedett, 20 év feletti átlagéletkorú magyarországi erőművi állomány tervbe vett fokozatos cseréjének. A villamos energiát termelő erőművek jelenlegi, alacsony átlagos hatásfoka a termelés közel kétharmadát adó alacsony hatásfokú erőművek kivezetésével és a gönyűihez hasonló magas hatásfokú új gázerőművek egyidejű rendszerbe állításával javítható – hangsúlyozta Bencsik János.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a napokban összesíti az Energiastratégia néhány hete lezárult társadalmi vitája során beérkezett véleményeket. Előzetesen is nagy szakmai egyetértés látható abban a stratégiai irányban, hogy a megújulók arányának jelentős emelése mellett a méltányos áron beszerzett földgázra a következő évtizedekben is fontos szerep vár.

Bencsik János a beruházást méltatva elmondta: a világszínvonalú, környezetkímélő technológiát meghonosító létesítmény kiemelt szerepet vihet a térség 600 ezer háztartása és vállalkozásai – köztük több autóipari gyár – biztonságos energiaellátásában.

A bruttó 433 MW teljesítményű, kombinált ciklusú gáz- és gőzturbinás berendezés nettó hatásfoka több mint 59 százalék. Az E.ON mintegy 400 millió euróból, állami vagy uniós támogatás igénybe vétele nélkül valósította meg a fejlesztést.

(Fotó: Nemzeti Fejlesztési Minisztérium)