Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője szerint míg Áder János államfői beszédet mondott hétfőn a parlamentben, addig Majtényi Lászlótól „virtigli ellenzéki aktivista” felszólalást hallhattak. Értékelt az ellenzék is.

Fotó: MTI/Kovács Tamás

A kormánypárti politikus hétfőn az államfőválasztás utáni sajtótájékoztatóján értékelte a két köztársaságielnök-jelölt – még a titkos voksolások előtt tartott – beszédét.

Áder János köztársasági elnök, a Fidesz-KDNP államfőjelöltje a nemzet egységének kifejezésére hozott példákat, egyebek mellett a szerb-magyar történelmi megbékélésről – mondta Kósa Lajos, hangsúlyozva: a köztársasági elnöknek feladata, hogy a minden magyar szempontjából fontos ügyekben fellépjen. Közölte: az államfővé újraválasztott Áder János május 8-án tesz esküt.

Ezzel szemben a baloldali ellenzék által támogatott Majtényi László – noha a nemzet megosztásának elkerülését szorgalmazta – mindenkihez szólt, kivéve a kormány politikáját támogatókat – mondta a Fidesz frakcióvezetője. Szerinte Majtényi László „csak az ellenzékről, sőt még a szélsőségesekről is beszélt, akikről azt mondta, hogy be kell emelni őket az alkotmányos keretek közé”.

A politikus hozzáfűzte: a köztársaságielnök-választás első – eredménytelen – fordulójában még 44-en, a második körben viszont már 5-tel kevesebben, csak 39-en szavaztak a volt ombudsmanra, az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet elnökére. A két forduló között, „80 perc alatt 5-en ábrándultak ki” belőle – fogalmazott.

Kósa Lajos azt is kiemelte: Majtényi László ellenzéki jelöltként nem csak hogy felszólalhatott az Országgyűlésben, de a közszolgálati televízió azt élőben közvetítette. Majtényi László „ehhez képest azt mondta, hogy Magyarországon nincs szólásszabadság, és súlyosan korlátozzák a (…) vélemények megjelenését” – jegyezte meg.

KDNP: az államfő eddigi tevékenység biztosíték

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) számára az államfő eddigi tevékenysége a biztosíték, hogy munkájában továbbra is mindenekelőtt a magyarság helyzetének javítását és a teremtett környezetünk védelmét helyezi a középpontba.

A kisebbik kormánypárt hétfőn így értékelte Áder János újraválasztását az MTI-hez eljuttatott közleményében, amelyben gratulációját fejezte ki.

Kiemelték: olyan világban élünk, amikor megannyi váratlan és kiszámíthatatlan kihívással kell megküzdeni nap mint nap. Ebben a közös helytállásban számítanak az ismét bizalmat kapott államfő együttműködésére. A köztársasági elnök hallassa hangját és őrködjön hazánk jogállami működése fölött! – írták.

A Liberálisok bátor politikai fellépést várnak Ádertől

A Magyar Liberális Párt azt várja a köztársasági elnökké újraválasztott Áder Jánostól, hogy a szabadságjogok védelmét, a jogállamiságot és a bátor politikai fellépést következetesebben és határozottabban képviselje, mint első ciklusában – mondta Fodor Gábor pártelnök a hétfői országgyűlési szavazást követő sajtótájékoztatóján.

Fotó: MTI/Marjai János

Fodor Gábor pártja nevében gratulált Áder Jánosnak, ugyanakkor arra szólította fel az államfőt, hogy ha már mostani beszédében kiállt a környezetvédelem ügye mellett, akkor lépjen fel határozottan Paks kérdésében. A Liberálisok elnöke szintén az államfő határozott fellépését sürgette a sajtószabadság sérelme, a szegénység, és a menekültekkel szembeni „indulatkeltő kampány” ügyében is.

Hangsúlyozta: Áder Jánost kétharmados támogatás híján csak a második fordulóban tudták megválasztani, ezért az államfő akkor cselekszik bölcsen, ha azoknak a hangjára és véleményre is figyel, akik kritikusai és nem őt támogatják politikailag.

Fodor Gábor hozzátette: a Liberálisok büszkék az általuk támogatott Majtényi Lászlóra, aki parlamenti beszédében határozottan és világosan fejtette ki azokat az elveket, amelyeket az MLP is fontosnak tart.

Arra a kérdésre, mit szól ahhoz, hogy a Demokratikus Koalíció képviselői és egy szocialista képviselő a második fordulóban már nem szavazott, azt mondta: politikailag helytelen és udvariatlan gesztusnak tartja ezt.

A DK korábban közleményben tudatta, hogy a második fordulóban, amelyikben már az egyszerű többség is elég, nem veszik fel a szavazólapot, nem akarnak „a demokrácia díszleteként” asszisztálni Áder János újraválasztásához.


Molnár Gyula: ez volt az első lépés az Orbán-kormány leváltása felé

Molnár Gyula, az MSZP elnöke Facebook-oldalán arról írt, hogy túl vannak az első határozott lépéseken az Orbán-kormány leváltása felé.

Fotó: MTI, archív, illusztráció

„Helyre kell állítani a köztársaságot! – ezt mondta ma Majtényi László köztársasági elnökjelölti beszédében, és ez a célja a mellé álló demokratikus ellenzéki pártoknak. Szimbolikusnak és erőt adónak tartom, hogy van olyan ügy, amit egyetértően tudtunk mindannyian támogatni. Ennek köszönhető, hogy még a megerőszakolt választási rendszerben született, kiüresített parlamentben sem tudták első körben megválasztani a Fidesz jelöltjét. Hiszek benne, hogy ez volt az első, de nagyon határozott lépés az Orbán-kormány leváltása felé vezető úton” – írta a szocialista politikus. 

LMP: igazi államfője is lehetne Magyarországnak

Az LMP társelnöke sem Áder János eddigi tevékenységében, sem az államfő újraválasztása előtt elmondott programbeszédében nem talált olyan elemet, amelyre reagálni lehetne, Hadházy Ákos ugyanakkor az alulmaradt ellenzéki jelöltről szólva azt mondta: Majtényi László megmutatta, hogy igazi államfője is lehetne Magyarországnak.

Fotó: MTI, archív, illusztráció

Az LMP politikusa hétfőn sajtótájékoztatón értékelte a lezajlott államfőválasztást, reményt adónak ítélve Majtényi László programbeszédét, amely számára azt mutatta meg: elképzelésekkel, véleménnyel is lehet valaki államfő.

Hozzátette: Majtényi László beszéde mutatta meg számára, hogy a köztársasági elnöknek igenis van mozgástere, beszédeinek lehetne súlya, törvények megalkotását kezdeményezhetné vagy akár népszavazást is – fűzte hozzá.

Ez utóbbiról megjegyezte: ha Áder Jánosnak nemcsak szavakban lenne fontos a környezetvédelem vagy a nemzet egysége, akkor a paksi beruházás ügyében neki elsőként kellett volna népszavazást kezdeményeznie.

Hétfőn újabb öt évre köztársasági elnökké választotta Áder Jánost az Országgyűlés. A Fidesz-KDNP jelöltje 131 szavazatot kapott a titkos voksoláson. A baloldali ellenzék által támogatott Majtényi László volt ombudsmanra 39-en szavaztak.

Jobbik: egyik jelölt sem alkalmas a tisztségre

A Jobbik értékelése szerint egyik államfőjelölt sem alkalmas a tisztségre.

Volner János, az ellenzéki párt frakcióvezetője azt mondta hétfői budapesti sajtótájékoztatóján: azért nem vettek fel szavazólapot, mert azt szerették volna, ha az emberek közvetlenül választhatnak köztársasági elnököt, és nem az tölti be a mandátumot, „akinek a Viktor engedi”.

Sem Áder János, sem Majtényi László nem képes megjeleníteni a nemzeti egységet, mindketten elkötelezettek valamilyen politikai irányban, nem pártok felett állnak – jelentette ki.

Fontos lett volna, hogy egy elhivatott, köztiszteletben álló ember valódi hatalmi kontroll legyen, aki nem enged teret az orbáni kormányzásnak – mondta Volner János, aki szerint a szavazás színjáték, az eredménye pedig előre látható volt.

Párbeszéd: Majtényi László a választás erkölcsi győztese

A Párbeszéd Magyarországért Majtényi Lászlót tartja a köztársaságielnök-választás erkölcsi győztesének.

A párt társelnökei az MTI-hez eljuttatott közleményükben azt írták, hogy a volt ombudsman „az ellene folyó gyűlöletkampány ellenére” vállalta, hogy a köztársaság értékeit képviseli, miközben az újraválasztott Áder János parlamenti beszédében „Schmitt Pál-i mélységekbe süllyedt”.

Szabó Tímea és Karácsony Gergely Áder Jánost bírálva úgy fogalmaztak: az újraválasztott államfő egyetlen szóval sem tett utalást a megtépázott demokrácia helyzetére, a mélyülő szegénységre vagy a korrupcióra, miközben nem beszélt azokról „az aljas, a kormánypárt által erőszakkal meghozott törvényekről, amelyeket egy hang nélkül aláírt”. Szavaik szerint ezek közé tartozik a sajtószabadság „ellehetetlenítése”, a paksi beruházások titkosítása vagy a választási rendszer további „szétzúzása”.

Majtényi László olyan jelölt volt, aki már korábban is bizonyította: maximálisan kiáll a korrupció felszámolása, a demokrácia és a béke, a nemzet egységének megteremtése mellett, miközben programjában szerepelt a szegénység, az egyenlőtlenségek felszámolása, a jólét megteremtése – összegeztek.

Fotók: MTI, archív, szerk.

Majtényi László is értékelt

Sikertörténetnek nevezte a jelölése óta eltelt két és fél hónapot a civilek és baloldali ellenzéki pártok által támogatott, de az államfőválasztáson Áder Jánossal szemben alulmaradó Majtényi László.

A volt ombudsman közölte, március 15-én még részt vesz egy demonstráción, de nincsenek politikai ambíciói.

A parlamenti szavazást követő sajtótájékoztatóján Majtényi László elmondta, az eredmény kihirdetését követően gratulált Áder Jánosnak, akinek „az elsőnél sokkal sikeresebb” második ciklust kíván.

Az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) egykori elnöke, miután köszönetet mondott az őt támogatóknak, egy rendkívüli sikertörténetről beszélt. Amikor elkezdték, „egy lyukas kétfillérest” nem adott volna azért, hogy köztársaságielnök-jelöltté válik – indokolt. Hozzátette, hogy a rendszerváltozás óta nem volt példa olyan összefogásra az „alkotmányhű” pártok között, mint most, amikor őt támogatva felsorakoztak.

Kérdésre válaszolva azt mondta, az őt jelölő pártok közötti további együttműködés nem az ő személyén múlik, és nem hiszi, hogy annak ő feltétlenül központi szereplője lenne. Meggyőződésének adott hangot, hogy az őt támogató politikusok „valószínűleg hideg fejjel kiszámolták”, hogy ennek az együttműködésnek milyen politikai vagy társadalmi haszna lehet és a jövőben feltehetően hasonló megfontolások alapján hoznak majd döntéseket.

Egy másik, a jövőjére vonatkozó kérdésre azt felelte, a vállalása március 15-ig szól, amikor részt vesz egy demonstráción. Azt követően pedig vissza szeretne térni korábbi életéhez, ugyanis nincsenek „politikai karriervágyai”.

Székely Sándor, a Majtényi Lászlót támogató Szolidaritás elnöke is sikernek értékelte, hogy a parlamenti szavazáson ellenjelöltet tudtak állítani. Egyúttal bejelentette, hogy március 15-én délután demonstrációt tartanak, amelyik az Operánál kezdődik, majd onnan a résztvevők átsétálnak az Alkotmány utcába.

MTI

MTI, demokrata.hu