Debrecen kormánypárti polgármestere önálló indítványa indokolásában kitér arra, hogy az országgyűlési képviselők választásáról szóló törvény hatályos rendelkezései az időközi választások során is alkalmazni rendelik az érvényességi szabályokat. A gyakorlati tapasztalatok azonban ezeken alacsony részvételt mutatnak, az érvényességi küszöb alkalmazása újabb választási forduló tartását és újabb időközi választás kitűzését eredményezheti.

Azon szabályozás, hogy az ismételten kitűzött időközi választáson is alkalmazni kell az érvényességi előírásokat, oda vezethet, hogy az országgyűlési képviselői mandátum hosszú távon betöltetlen marad – írja Kósa Lajos, megjegyezve: a választói érdek sérelme mellett ugyanazon választókerületben kitűzött, egymást követő időközi választások lebonyolítása sok esetben úgy járhat jelentős többletköltséggel, hogy nem eredményezi mandátum betöltését.

Az Országgyűlésnek beterjesztett indítványa értelmében az egyéni választókerületben időközi választás esetén az első választási fordulóban az a jelölt legyen országgyűlési képviselő, aki megkapta az érvényes szavazatoknak több mint a felét, függetlenül attól, hogy a választáson a választókerület választópolgárai közül hányan szavaztak. Ha az első választási fordulóban egy jelölt sem kapta meg az érvényes szavazatoknak több mint a felét, a javaslat szerint a második választási fordulóban azok a jelöltek indulhatnának, akik az elsőben az érvényes szavazatoknak legalább tizenöt százalékát megkapták; ha nincs legalább három ilyen jelölt, akkor az első fordulóban a legtöbb szavazatot elért három jelölt; ha a jelöltek közül bármelyikük időközben visszalép, helyébe másik jelölt nem léphet. Képviselő pedig az a jelölt lesz, aki a legtöbb érvényes szavazatot kapta.

A törvény a kihirdetését követő napon lépne hatályba, rendelkezéseit az ezt megelőzően kitűzött időközi választások tekintetében nem kellene alkalmazni.

(MTI)