Köszönet illeti a kárpátaljai magyarságot bátor helytállásáért és azért a kitartásért, amelyet az impériumváltások közepette az elmúlt közel száz esztendőben tanúsít szülőföldjén közösségként történő megmaradása érdekében – jelentette ki Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár szombaton Beregszászon, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) 28. közgyűlésén.

Beszédében az államtitkár méltatta a két kárpátaljai magyar szervezet, a KMKSZ és az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) két évvel ezelőtti összefogását, kulcsfontosságúnak nevezve azt a kárpátaljai magyarság megmaradása szempontjából.

„Ez az összefogás hosszú távú, stratégiai jelentőségű, amely utat és példát mutat a Kárpát-medence más magyar politikai erőinek is” – hangsúlyozta. Hozzátette: ez az az út, amelyen továbbra is járnunk kell.
 

A magyar kettős állampolgárság nem fenyegeti Ukrajna egységét

Megértjük és tiszteletben tartjuk Ukrajna álláspontját a kettős állampolgárság kérdésében, de a magyar kettős állampolgárság nincs ellentétben – és ezzel ukrán partnereink is egyetértenek – az ország egységével – jelentette ki Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke szombaton Beregszászon, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) 28. közgyűlésén.

Beszédében a politikus hangsúlyozta: az, hogy más állampolgárság ellentétben van-e Ukrajna egységével, nem a mi dolgunk, de abban biztosak vagyunk, hogy a magyar kettős állampolgárság nem fenyegeti Ukrajna egységét.

Ezért is állapodtunk meg Petro Porosenkóval, Ukrajna elnökével, az ő felvetésére, hogy kétoldalú megállapodást fogunk kötni erről a kérdésről – tette hozzá, megjegyezve, hogy „ez rendkívül örvendetes fejlemény”.

MTI