Fotó: MTI/Soós Lajos
úKövér László, az Országgyűlés elnöke (j) fogadja Hanafi el-Gebálit, az egyiptomi képviselőház elnökét az Országházban 2021. november 16-án
Hirdetés

A hivatalos látogatáson Magyarországon tartózkodó egyiptomi politikus és a magyar parlamenti elnök Országházban tartott találkozóján napirenden szerepelt a terrorizmus elleni küzdelem és az illegális migráció is.

Kövér László kulcsországnak nevezte Egyiptomot mind a Közel-Kelet, mind a Földközi-tenger tágabb térségében betöltött stabilizáló szerepe miatt – tájékoztatta a találkozóról Szilágyi Zoltán, az Országgyűlés sajtófőnöke az MTI-t.

 A házelnök úgy fogalmazott: „elismeréssel tekintünk Egyiptomra a terrorizmus elleni és az illegális migráció megfékezéséért tett erőfeszítéséért, hiszen Európa stabilitása szoros összefüggésben van Egyiptom stabilitásával. Azon dolgozunk, hogy az Európai Unió is megfelelően méltassa és ismerje el Egyiptom konstruktív szerepét az illegális migráció korlátozásában és a demokratikus intézmények megerősítésében.”

Kövér László és Hanafy Ali El-Gebaly a parlamentek közötti kapcsolatokról szólva egyetértett abban, hogy érdemes szorosabbra fűzni a baráti tagozatok együttműködését, a bizottságok közötti konzultációt és a palamenti hivatalok tapasztalatcseréjét.

Korábban írtuk

„Mély barátság köti össze országainkat, ami mind politikai, mind gazdasági kapcsolatainkban megmutatkozik” – fogalmazott az egyiptomi házelnök. Mint mondta, Egyiptom a lehető legszélesebb körű együttműködésben érdekelt Magyarországgal és a visegrádi négyek országaival.

A folyamatosan fejlődő kereskedelmi forgalom mellett a mezőgazdaság, a vízgazdálkodás, a szennyvízkezelés vagy a vasúti kocsik gyártása területén megindult együttműködés is tovább bővíthető, mint ahogy a turizmus fejlesztése is kívánatos – mondta.

Hanafy Ali El-Gebaly megköszönte azt a kiállást, amelyet a magyar kormány és képviselői az európai uniós intézményekben tanúsítanak az Egyiptomot ért igaztalan támadásokkal szemben.