Fotó: MTI/Balázs Attila
Kövér László, az Országgyűlés elnöke, a Fidesz országos választmányának elnöke (b) és Kovács Ferenc polgármester, a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje a kormánypártok országjáró fórumának nyíregyházi állomásán 2024. május 22-én
Hirdetés

Kövér László a helyi művelődési házban tartott lakossági fórumon kifejtette, úgy tűnik, Európában véget értek a békés és nyugodt gyarapodás évtizedei és „veszélyes idők” következnek, olyan erők szövetkeznek Magyarországgal szemben, amelyekkel szemben normális körülmények között senki sem tanácsolná a szembeszegülést.

Tizennégy évvel ezelőtt ráléptünk egy olyan útra, amellyel ezt megtettük – emlékeztetett a házelnök.

A Fidesz országos választmányi elnöki posztját is betöltő politikus hangsúlyozta, ahhoz, hogy Magyarország magyar maradhasson és a nemzeti elkötelezettségű kormány beválthassa a 2010-es választások előtt tett ígéretét, arra van szükség, hogy „ne hajoljunk meg mások akarata előtt, ne ússzunk a fősodorral”, valamint őrizzük meg az eddig elért eredményeket.

Kövér László szerint az eddigi európai parlamenti (EP-) választások közül a mostaninak lesz talán a legnagyobb tétje a közelben folyó háború miatt, ezért végig kell gondolnunk, hogy a béke megvalósulása után egyrészt milyen irányt szabjunk a közösségi létünknek, másrészt merre induljon el, menjen a kontinens, ebben pedig a júniusi választás fontos fordulópont lehet.

Korábban írtuk

Az elmúlt tizennégy év eredményeit sorra véve az Országgyűlés elnöke azt mondta, 2012 és 2022 között egy „aranykorszakon” vagyunk túl, gazdasági értelemeben olyan ütemű gyarapodás ment végbe az országban, amely talán az első világháború előtti boldog békeidőszak legjobb tíz évét idézi. Ezek elemei voltak például az egymillió új munkahely létrehozása, az unió átlagát meghaladó, gyors gazdasági növekedési ütem, a családpolitikában elért eredmények, a nemzet határok feletti újraegyesítési programja, illetve a keleti gazdasági nyitás politikája – sorolta a házelnök.

Az Országgyűlés elnöke úgy vélekedett: az elmúlt egy-két generáció által elért eredmények veszélybe kerültek a háború fizikai közelségével, hiszen egészen mostanáig elképzelhetetlen volt, hogy esetleg a következő generációk élhetik át azt, amit a szülők és a nagyszülők éltek át az első vagy a második világháborúban.

„Magyarországon a fiatalabb generáció még bízik abban, hogy nekik jobb életük lesz, mint a szüleiknek volt, de a nyugat-európai kortársaik már nem bíznak ebben” – vélekedett, majd hozzátette, „nekünk kezünkben van ez a lehetőség”, ehhez csak az kell, hogy a nemzeti közösség többsége az elmúlt tizennégy év politikáját támogassa.

Kövér László hangsúlyozta, ha az Európai Unió a jelenlegi irányba folytatja a politikáját, akkor annak „csúnya vége lehet”, ezért erkölcsi értelemben muszáj támogatni azt a kormányt, amely a leghatározottabban a béke felé törekvést próbálja kikövetelni a szövetségeseitől is.

A fórumon köszöntőt mondott Kovács Ferenc, Nyíregyháza Fidesz-KDNP-s polgármestere.