Az MVMP kongresszusa kiemelte, hogy az elmúlt nyolc év kormányzása súlyos gazdasági válságba sodorta Magyarországot, a vállalkozói szektor terheit és költségeit drasztikusan megnövelte, gazdaságpolitikai programjai, valamint támogatási rendszere nem szolgálták az ország, a társadalom, illetve a gazdaság fejlődését. A magyar gazdaság, különösen a mikro-, kis és középvállalkozások versenyképessége nemzetközi összehasonlításban, de a környező országokéhoz viszonyítva is jelentősen visszaesett.

Az MVMP, mint a FIDESZ Magyar Polgári Párt szövetségese politikájának középpontjába a hazai mikro-, kis- és középvállalkozások helyzetének javítását állítja. Ennek megfelelően a Kormány adórendszert átalakító, bürokráciát csökkentő, a közterhek arányos elosztását, s új munkahelyek teremtését célzó döntéseit támogatja, folytatandónak tartja. Dr. Vereczkey Zoltán a párt alelnöke leszögezte, hogy a Kormány első és második akcióterve olyan intézkedéseket tartalmaz, amelyek a fenti célok elérése irányában hatnak.

Az MVMP Kongresszusa kiemelte, hogy olyan jogi és vállalkozásfejlesztési környezetet kell kialakítani, amely a vállalkozásokat terhelő költségek csökkentésével, a KKV-k finanszírozási rendszerének átalakításával, a gazdaságszervezői intézményrendszer racionalizálásával elősegíti a hazai vállalkozói szektor versenyképességének javulását.

Az MVMP a FIDESZ-KDNP országgyűlési frakciójában dolgozó három országgyűlési képviselője – Szatmári Kristóf, Dr. Kupcsok Lajos és Herman István – révén a Parlament Gazdasági és Informatikai, valamint Számvevőszéki és Költségvetési Bizottságában kívánja megjeleníteni a magyar vállalkozók érdekeit szolgáló javaslatait.

A Kongresszuson előadást tartott Rogán Antal az Országgyűlés Gazdasági és Informatikai Bizottságának elnöke, a FIDESZ országgyűlési képviselője is.

A Kongresszus elfogadta Szatmári Kristóf elnök beszámolóját a 2010-es esztendőben végzett munkáról, a párt 2011. évi költségvetési koncepcióját, s módosította az Alapszabályt.