A Demokrata április 17-i számában megjelent írás.

Hirdetés
Fotó: ShutterStock

A Karácsony Gergely főpolgármesterségének zászlóshajójaként kikiáltott Lánchíd-felújítást már a tender elnyerése óta botrányok kísérik, végül az egész a baloldal legnagyobb korrupciós skandalumává érett. A Tarlós István főpolgármestersége alatt kiírt tendert az A-Híd Zrt. nyerte el, a szerződés szerint a híd felújítása 21,8 milliárd forintba került volna. Karácsony Gergely azonban új pályázatot írt ki, amelyen szintén az A-Híd Zrt. lett a befutó, viszont ötmilliárd forinttal drágább (26,7 milliárd forint) ajánlattal. Ráadásul 75 millió forintról közel négymilliárdra emelték az A-Híd Zrt.-nek járó előleget úgy, hogy a kivitelezőt terhelő esetleges kötbért a felére csökkentették.

Lapunk korábbi számában (Kezdetektől botrányos, Demokrata XXVIII. évf. 5. szám) beszámoltunk róla, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal vizsgálatot indított a Lánchíd felújításával kapcsolatban, amelynek két érintettje a kivitelező, az A-Híd Zrt. és az őrizetbe vett Vig Mór ügyvéd érdekeltségébe tartozó Sunstrike Hungary Kft. Az adónyomozók vizsgálják, hogy az A-Híd Zrt. számlájáról 2020. novembere és 2022. júliusa között átutaltak-e másfél milliárd forintot a Vig Mór érdekeltségébe tartozó Sunstrike Hungary Kft. számlájára. A tavaly februárban indult nyomozás részeként a NAV Bűnügyi Főigazgatósága november végén több száz millió forintos számlagyár működtetésének gyanújával csapott le Vig Mórra, az Amnesty International Magyarország vezetőjének, Vig Dávidnak testévére, akit különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás gyanúja miatt tartóztattak le. Az üggyel összefüggésben a NAV nyomozói több mint harminc fővárosi helyszínen tartottak házkutatást, egyebek között az A-Híd Zrt.-nél is, és dokumentumokat, elektronikus adatokat, hamis kormányhivatali bélyegzőt, készpénzt foglaltak le.

A gyanú szerint az A-Híd Zrt. két év alatt – 2020 novembere és 2022 júliusa között – közel másfél milliárd forintot utalt a Sunstrike Hungary Kft.-nek, amelyből Vig Mór mintegy 900 milliót továbbított a saját magán-, illetve ügyvédi letéti számláira, és készpénzben fölvette.

Korábban írtuk

Húzós hídpénz

Karácsony Gergely azzal védekezett, hogy „az utalások akkor történtek, amikor még le sem zártuk, meg sem kötöttük a szerződést”. Hozzátette, „a téma ilyen szempontból le van zárva”. Brenner Koloman, a Jobbik – Konzervatívok frakcióvezetője vizsgálóbizottság felállítását követelte az ügyben. Karácsony Gergely erre úgy reagált, hogy azért nem támogatja, mert szerinte nincs mit vizsgálni.

A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) múlt pénteken közzétett jelentése azonban tételesen megcáfolta Karácsony Gergely állítását. A Lánchíd-felújítás kapcsán a Kehi idén januárban indított vizsgálatot, amely megállapította, az A-Híd Zrt. több részletben összesen 1,54 milliárdot utalt Vig Mór kft.-jének. Már az első átutalás is összefügg időben a közbeszerzési eljárással, a Lánchíd felújítását elnyerő cég akkor utalt először a Sunstrike Hungary Kft.-nek, amikor már tudni lehetett, hogy az lesz a közbeszerzés nyertese, a másfél milliárd forint pedig a közbeszerzési eljárás alatt került a számlagyáras exügyvéd cégéhez.

A Kehi megállapította, a Sunstrike-hoz érkezett 1,54 milliárd forintból 1,51 milliárdot utaltak tovább két ügyvéd – Vig Mór és Hegedüs Dániel – részére. Az üggyel összefüggésben eddig csak Vig Mór neve volt ismert. Sajtóértesülések szerint Hegedüs Dániel közreműködésére azért volt szükség, mert Vig Mórt 2022 januárjában megvesztegetés miatt jogerősen elítélték, és eltiltották az ügyvédi hivatás gyakorlásától, a Budapesti Ügyvédi Kamara pedig törölte a kamarai nyilvántartásból. Hegedüs Dániel ezért a saját ügyvédi letéti számlájára utalta a Sunstrike Hungary Kft.-hez érkező összegeket, és további mintegy ötszázmillió forintot vett fel készpénzben. Hegedüs Dániel készpénzfelvétele a Lánchíd felújítása közben történt, ami szintén cáfolja azt a főpolgármesteri védekezést, miszerint a beruházás és a gyanús pénzmozgások között nincs időbeli egybeesés.

Szervezett kapcsolatok

Wintermantel Zsolt, a Fidesz–KDNP fővárosi frakcióvezetője a Demokratának azt mondta, Hegedüs Dániel ügyvéd szerepe mennyiségben és minőségben is új adalék a Lánchíd-botrány történetében.

– Egyrészt most már másfél milliárd forintra nőtt az az összeg, amelyhez a hídpénzbotrányban érintettek hozzájutottak, összesen ennyi pénz vándorolt magánzsebekbe. Másrészt kiderült, sokkal szervezettebb kapcsolatrendszerről van szó, ahol többen is munkálkodtak azon, hogyan lehet az A-Híd Zrt.-től cégek segítségével magánzsebekbe juttatni a pénzt. Bár a két ügyvéd fontos szereplője az ügynek, ők csak mellékszereplő végrehajtók. Arra kellene választ találnunk, hogy Karácsony Gergelynek miért nem volt jó az elődje által lefolytatott közbeszerzés, miért kellett új eljárást kiírni, miért emelték meg az előleg összegét több mint hatvanszorosára, és miért fogadták el az ötmilliárd forinttal magasabb árat. Ha bebizonyosodik, hogy ezekről a főpolgármester döntött, akkor ki kell deríteni, kinek, kiknek az érdekeit szolgálta a döntése, és kiknek a zsebébe vándorolt a pénz – mondta Wintermantel Zsolt.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Hozzátette, a vizsgálóbizottság megalakításának továbbra sem látja esélyét, hiszen a baloldali többségnek nem érdeke, hogy ezt az ügyet feltárja.

– Valószínű, hogy a készpénzben felvett összeget nem az ügyvédek használták fel saját céljaikra, valakinek az utasítására cselekedtek. Zajlik a nyomozás, amely egészen biztos, hogy másokat is el fog érni. A büntetőjogi felelősségre vonás a bíróság dolga, de a politikai elszámoltatás a választóké, és csak akkor történne meg, ha a választók nem szavaznának újra bizalmat annak, aki elfogadta, hogy ötmilliárd forinttal többe kerüljön a Lánchíd felújítása – tette hozzá a Fidesz–KDNP fővárosi frakcióvezetője.

Korrupciós szisztéma

Nem csupán a Kehi jelentése hozta kínos helyzetbe a múlt héten Karácsony Gergelyt. Kiderült, hogy múlt kedden a 99 Mozgalom székhelyeként bejegyzett ingatlanban egyeztetett Perjés Gáborral, a 99 Mozgalom gyanús pénzügyeinek egyik kulcsszereplőjével. Mint ismeretes, a NAV nyomozói az ötszázmillió forintos úgynevezett mikroadományok ügyében korábban házkutatást tartottak itt. Wintermantel Zsolt úgy látja, több szempontból is hasonlóság fedezhető fel a Lánchíd-botrány és a 99 Mozgalom bűncselekménygyanús adománygyűjtése között.

– Karácsony Gergely először azt is tagadta, hogy az ellenzékhez külföldi kampánypénzek érkeztek volna, majd amikor a baloldal kampányfinanszírozási ügyéről szóló titkosszolgálati jelentés nyilvánosságra került, azt mondta, hogy az a több mint ötszázmillió forint kis ládikákban gyűlt össze. Egyértelmű, hogy a ládikákba nem fértek volna bele a sorszám-folytonosan kötegelt euróbankjegyek, amiket Perjés Gábor sporttáskában vitt magával a bankba, hogy befizesse Karácsony Gergely mozgalmának számlaszámára. Perjés Gábor a mellékszereplő végrehajtó, de a főszereplő, a politikai megrendelő Karácsony Gergely és a baloldali Gyurcsány-koalíció – fejtette ki Wintermantel Zsolt.

Hidvéghi Balázs, a Fidesz–KDNP főpolgármester-jelöltjének kampányfőnöke a közösségi oldalán közzétett videójában azt mondta, a Kehi jelentése olyan korrupciós szisztéma működésére utal, ahol a híd felújítására szánt közpénzt egy fedőcégen keresztül tüntették el.

„Így már kezdjük érteni, hogyan került csődközelbe a Gyurcsány Ferenc vezette főváros, ahol Karácsony Gergelynek a készséges kiszolgáló szerepe jutott”, jelentette ki. Megjegyezte, Tarlós István korábbi főpolgármester kétszázmilliárd forintos többlettel adta át a városházát, amely most a pénzügyi összeomlás szélén áll.

A főpolgármester és a baloldali képviselők azóta is menekülnek a Lánchíd-botránnyal kapcsolatos kérdések elől. Dömötör Csaba miniszterhelyettes, parlamenti államtitkár találóan foglalta össze, miért terheli politikai felelősség az ügyben Karácsony Gergelyt. „Két eset lehetséges: vagy az, hogy Karácsony Gergely tudott erről az egészről, és nem tett semmit. A másik eset sajnos ugyanennyire esélyes, hogy Karácsony Gergely az egészről nem tudott semmit, fel sem tűnt neki, mert nem ura a helyzetnek.” Egyik sem vet jó fényt rá.