A nagyközönség számára nyitott gála műsorvezetője Csákányi Eszter és Pál András lesz, az est rendezője Pelsőczy Réka. A Színházi Kritikusok Céhe a jelöltek listáját a Fidelio.hu internetes portálon tette közzé.

A Színházi Kritikusok Céhe immár 31. alkalommal ítéli oda az elismeréseket. A kritikusok legalább évi kilencven premier megtekintése után voksolnak a legjobbakra. A tizenöt kategória mindegyikében három-három – vagy szavazategyenlőség esetén több – jelölt verseng, s hogy közülük ki kapja a díjat, az csak szeptember 25-én este derül ki.

Ahogy azt már korábban bejelentették, a kritikusok az idei évtől életműdíjat is átadnak: elsőként Törőcsik Mari, a Nemzet Színésze, a Nemzeti Színház művésze veheti át a kitüntetést. Törőcsik Mari a legjobb női mellékszereplő kategóriában jelöltként is szerepel a Figaro házassága című előadásban nyújtott alakításáért.

Az idén a legtöbb, tíz jelölést a Nemzeti Színház művészei és előadásai kapták. Az Egyszer élünk avagy a tenger azontúl tűnik semmiségbe című produkció a legjobb új magyar dráma, a legjobb előadás, a legjobb jelmez és a legjobb színházi zene kategóriában is jelölt. Szintén a Mohácsi János rendezte előadás mellékszereplőjeként kapott jelölést Kulka János. A további díjra jelölt előadások között található a Nemzeti Színház Magyar ünnep, Én vagyok a Te, valamint Jeremiás avagy Isten hidege című darabját is.

Hét jelölést kapott a Katona József Színház: A mizantróp, a Nordost és a Cigányok alkotói is szerepelnek a jelöltek között. Pelsőczy Réka, a színház tagja győri bábszínházi munkájával, a Parti Nagy Lajos művéből készült A pecsenyehattyú és más mesék című előadással kapott jelölést a legjobb gyermek- és ifjúsági előadások között. A szintén katonás Keresztes Tamást a Centrál Színház Cabaret-előadásában jelölték a legjobb férfi főszereplőnek, maga az előadás pedig bekerült a legjobb zenés-szórakoztató produkciók közé.

Az Örkény Színház művészei hat jelölést kaptak: a Bagossy László rendezte János király négy kategóriában versenyez. A színház tagja Bíró Kriszta, akit a nőNYUGAT című előadásért különdíjra jelöltek.

A legjobb független színházi előadás kategóriában szavazategyenlőség miatt öt előadás verseng a díjért: a HOPPart Társulattal dolgozó Polgár Csaba Korijolánusz című produkciója, Mundruczó Kornél nemzetközi koprodukcióban készült előadása, a Nehéz istennek lenni, Pintér Béla legutóbbi bemutatója, a Tündöklő középszer, Zsótér Sándor a Maladype Színházzal készült munkája, a Figaro házassága, valamint a Caligula helytartója, amely Szikszai Rémusz első rendezése.

A vidéki társulatok között Eger vezet három jelöléssel: a társulattól a közelmúltban távozott Mészáros Sára és Kaszás Gergő mellett a volt igazgató, Csizmadia Tibor is jelölt. Kaposvárról Kocsis Pál (Játék a kastélyban), Szombathelyről Jeles András (A kis lord), Debrecenből Olekszandr Bilozub (Mesés férfiak szárnyakkal) kapott jelölést.

A határon túli társulatok közül a kolozsvári Leonce és Léna jelmezeit tervező Carmencita Brojboiu, valamint a vajdasági Tanyaszínház A falu rossza című előadását rendező Táborosi Margaréta kapott jelölést.

A 2010-2011-es évad legjobbjai között különdíjra jelölték Bíró Kriszta mellett Csizmadia Tibort az egri Gárdonyi Géza Színház elmúlt tíz évéért és Orlai Tibort minőségi szórakoztató produkciók létrehozásáért.

(MTI)