Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Nagy szükség volna valóságos, a kormányt teljesítménye, Magyarországot helyzete és lehetőségei alapján megítélő diskurzusokra – mondta az emberi erőforrások minisztere.

Nagy szükség volna valóságos, a kormányt teljesítménye, Magyarországot helyzete és lehetőségei alapján megítélő diskurzusokra – mondta az emberi erőforrások minisztere szerda este Budapesten, Az idők jelei vitairat-sorozat harmadik kötete és az azonos témában készült film bemutatóján.

Balog Zoltán szerint jó lenne túljutni azon, hogy aki szimpatizál a kormánnyal, minden tagját „félistennek” tartja, aki pedig nem, úgy gondolja, hogy kizárólag „hülyék és gazemberek” vannak hatalmon.

A miniszter úgy vélekedett: nemcsak azért hiányzik a valós diskurzus, mert vagy „rosszindulatú” vagy „szolgalelkű emberek”  értékelik a kormány munkáját, hanem mert többnyire csak szlogenek hangzanak el, és hiányzik a bírálat mögül a komoly, valóságos mércét állító munka.

Hozzátette: Az idők jelei kötetek szerzői elvégezték ezt a munkát. Nem hallgatják el kritikus mondataikat, de ezekből a bírálatokból „érezzük a József Attila-i mondatot: ”Érted haragszom, nem ellened„.

Megítélése szerint a 2018-as vitairat elmondja, mi várható ma el a közélet szereplőitől, az értelmiségtől, az egyházi közösségektől.

Megjegyezte: ”kritikus szolidaritást várunk„ azoktól is, akik a kormányon kívülről szemlélik és támogatják a kormány munkáját, és a kormányon belül is szükség van olyan emberekre, akik képesek a kritikus szolidaritásra.

A miniszter ismertette: a kötet a négy sarkalatos erény – az igazságosság, a mértékletesség, az erősség és az okosság – alapján értékel. Ezeknek az erényeknek a gyakorlása pedig ”nem egy különleges csoport hobbija„, hanem olyan egyetemes értékek, amelyeket mérceként lehet állítani a szakmai, a politikai világban, a magánéletben és a közösségek életében egyaránt – monda Balog Zoltán. 

A vitairatot a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége, a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület és a Professzorok Batthyány Köre készítette. A kötet előszava szerint a munka három részből áll: egy átfogó tanulmányból, amely a téma iránt érdeklődő, szűkebb körnek szól, egy filmből, amely könnyen érhető, képi megfogalmazása a tanulmány elméleti fejtegetéseinek, és egy tervezett konferenciából.

(MTI)