Külföldi szaktekintélyek a magyar borvidékeken
A magyar borokat népszerűsíti a kelet-közép-európai régió legjelentősebb élelmiszeripari és vendéglátó szakkiállításán az Agrármarketing Centrum Hungarian Wine Summit programja. A Hungexpo területén megrendezett Sirha Budapest A pavilonjában közel 90 pincészet mutatkozik be borrégiónként az AMC által szervezett közösségi standokon. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsával szakmai együttműködésben megvalósuló programok sorában mesterkurzusok, valamint tokaji bor- és pezsgőbár is szerepel, az AMC ezen felül közel száz nemzetközi borszakértőnek mutatja be a magyar borrégiókat.A Hungarian Wine Summit több, mint impozáns seregszemle a nemzetközi kiállításon. Az AMC nemcsak a borokat és a borászokat gyűjti egybe a fővárosban, hanem csaknem száz, véleményvezérnek is számító nemzetközi borszakértőt – újságírókat, bloggereket, kereskedőket, a hozzáértők elitklubjának számító Master of Wine-okat – lát vendégül és kísér el Magyarország számos borvidékére, megismertetendő velük a magyar bor sokszínűségét, segítve az üzleti kapcsolatépítést.
A külföldi vendégek március 20. és 24. között borvacsorákon, kóstolókon vesznek részt, emellett kétnapos vezetett túrák során a „terepen” ismerkednek meg a magyar borokkal. A Sirha Budapesten pedig a magyar borok sokféleségét bemutató mesterkurzusokkal és sétálókóstolókkal várják a nemzetközi mellett a hazai közönséget is.
A Demokrata Neszmélyre és Pannonhalmára kísérte el a szakértőket. Az 1993 óta működő, négy magyar társtulajdonos által jegyzett Hilltop-Neszmély pincészet birtokközpontjáról pazar panoráma tárul a vendég szeme elé, mintegy 35 kilométeren hömpölyög alattunk a Duna. A folyamnak főszerepe van az itteni mikroklímában, vagyis a borok minőségében. Kamocsay Ákos főborász irányításával 6-7 millió palack kiváló minőségű bort készítenek egy évben 8-10 fajtából, 400 hektárról szüretelve.
A neszmélyi borvidéken az elegáns, lendületes savak határozzák meg a bort. A Hilltop reduktív, azaz oxigéntől elzártan, rozsdamentes acéltartályban erjesztett, nem horizontálisan, hanem vertikálisan építkező tételei a műfaj magasiskoláját jelentik, a hazai nemesítésű Irsai Olivér vagy cserszegi fűszeres éppúgy, mint az emblematikus olaszrizling vagy olyan világfajták, mint a chardonnay vagy a sauvignon blanc. És hogy a reduktív borokat korántsem kell feltétlenül meginni egy-két év alatt, arra bizonyítékul szolgált a pincészet 1995-ös (!) évjáratú, chardonnay és sauvignon blanc házasításával készült cuvée-je, aminek kóstolása ugyan igényel némi rutint és türelmet, de az élmény egyedülálló. Hogy a méltó bor méltó köntösben mutatkozzék, új arculatot kaptak a Hilltop-borok. A palackba zárt tételek világát úgynevezett aromaköröket megjelenítő címkék nemrég nagyaranyat nyertek Párizs innovációs világversenyén.
Nincs messze Neszmélytől, mégis egészen más világ Pannonhalma, melynek bencés apátsága Magyarország legrégebbi dokumentálható borászatát működteti. Oklevelekből tudjuk, hogy a rend 996-os megtelepülése óta készít bort a csodás panorámájú hegyen. Liptai Zsolt főborász szakmai irányításával remekbeszabott, elegáns rajnai rizlingek, gazdag, fűszeres aromatikájú pinot noirok, izgalmas illatokkal-ízekkel csábító sauvignon blanc-ok vagy épp rozék formálódnak az apátsági pincében. Ezek mellett a főleg európai és amerikai piacokon jelen lévő borászat emblematikus tételeit, a bencések egykori italos mércéjéről nevezett, chardonnay-t, pinot blanc-t sauvignon blanc-t és viognier-t integráló Hemina, valamint a cabernet franc és merlot házasítzásával készült Infusiót is szerencsénk volt megkóstolni, előbbit 2021-es, utóbbit 2019-es évjáratból. Fontos és jó üzenet, hogy az apátsági birtokon más borvidéki pincészetek (Hangyál, Pécsinger, Babarczi, Herold, Cseri), sőt, móri vendégborászatok is (Varga és Fia, Szabadkai, Csetvei, Geszler, Lincz) lehetőséget kaptak a bemutatkozásra.
A túra a nemzetközi szakértőknek természetesen folytatódott, a következő állomáson Sopronban ismerhették meg a kultúrával, történetekkel, gasztronómiával keretbe foglalt borokat. A borrégió körbejárását követően a Sirha Budapesten pedig a többi terület izgalmas tételeivel is megismerkedhettek nemcsak a nemzetközi szakértők, hanem a hazai vendéglátás képviselői is.