Fotó: Demokrata/Vogt Gergely
Hirdetés

– Múlt héten civil ruhás nyomozók lepték el az óbudai polgármesteri hivatalt, és négy embert őrizetbe vettek korrupciós és gazdasági bűncselekmények megalapozott gyanújával. Mit lehet tudni a letartóztatási hullámhoz vezető ügyről?

– Annyit tudunk mi is, ami a híradásokból és a korábbi hírekből kiderült. A megalapozott gyanú szerint egy férfi a kft.-jén keresztül 2021-ben szolgáltatások nyújtására, illetve eszközbeszerzésekre fiktív szerződéseket kötött a Budapest Főváros III. Kerület – Óbuda-Békásmegyer Önkormányzattal, illetve az egyik gyanúsított-társa által kijelölt két gazdasági társasággal. A gyanúsítottak a fiktív szerződések ellenértékeként beérkezett pénzösszegeket készpénzben felvették és korrupciós célokra fordították. A bűncselekményekhez használt cég megszűnt, a gyanúsított a cég könyvelési iratainak őrzéséről a törvényi követelmények ellenére nem gondoskodott. A nyomozó ügyészség a négy személlyel korrupciós és gazdasági bűncselekmények megalapozott gyanúját közölte, és kezdeményezte a letartoztatásukat.

– Sajtóértesülések szerint a nyomozás tárgya még a 2022-ben nyilvánosságra került Anonymus-videó, amelyben elhangzik, P. Gábor, Gajda Péter kispesti polgármester bizalmi embere több millió forint kenőpénzt osztott vissza a III. kerületi önkormányzat által.

– Egyáltalán nem váratlan a mostani korrupciós botrány a Kiss László vezette önkormányzattól. A DK-s polgármester teljes ötévi ciklusát botrányok sorozata övezte. Miközben ellenzéki politikusok azzal kampányoltak, hogy a Mocsárosdűlőn nem fog semmi épülni, az egyik nyilvánosságra hozott beszélgetésben Barts Balázs, a fővárosi vagyonkezelő vezérigazgatója egy befektetőnek azt mondja, hogy egy része beépíthető lakásokkal; ahogy fogalmazott, „Kiss Lacival is megvan a deal”. Én korábban változtatási tilalmat rendeltem el erre a területre, pont azért, hogy megőrizzük a zöldterületet, és hogy ne legyen beépíthető. Egy másik Anonymus-videó szerint a Szabó Tímea 2022-es országgyűlési kampányában dolgozó egyes személyek drogügyletekbe keveredtek. Az óbudaiak előtt is világos, hogy a baloldal nem az itt élők érdekeiért dolgozik. A választások után azonnal megjelentek Óbudán a kispesti szocialisták, ezért várható volt, hogy drog- és korrupciós botrányaikat is hozzák magukkal. Ez a hatpárti koalíció gyurcsányista irányítással csak a saját gazdagodásával volt elfoglalva, és közben hagyták lezülleni a kerületünket.

Korábban írtuk

– Mit szól ahhoz, hogy Kiss László szerint az önkormányzat minden szerződése szabályos, és csak a kormány politikai támadásáról van szó?

– Valaki csak aláírta azokat a szerződéseket az önkormányzat részéről, és valaki le is igazolta a teljesítésüket. A Fidesz képviselőcsoportja azért is kezdeményezte a testület rendkívüli összehívását, hogy ezekről beszámoltassa az önkormányzat vezetését. Remélem, a többi baloldali képviselő nem akarja elszabotálni, hogy a nyilvánosság is megtudja, mi történik valójában Óbudán, mit művel a gyurcsányista városvezetés. A polgármester az elmúlt négy-öt évben mindenért a kormányra mutogatott ahelyett, hogy felelősséget érezve, a jó gazda szemléletével gondoskodott volna Óbuda-Békásmegyerről. Ideje volna már, hogy felfogja, milyen felelősséggel jár ezt a városrészt vezetni.

– 2019-ben mindössze 457 szavazattal maradt alul az akkor még szocialista színekben induló Kiss Lászlóval szemben. Mi történt Óbudán a baloldali városvezetés alatt?

– Az elmúlt négy évben kizárólag olyan projektek valósultak meg, amelyeket az előző városvezetés indított el saját, illetve fővárosi forrásból. Ilyen például a Pünkösdfürdő park, a Kiscelli park, a szakrendelő vagy az Aquincum Múzeum fejlesztése, a Táncsics Park, a békásmegyeri futókör, a Kerék és a Solymár utcai bölcsőde energetikai korszerűsítése. A baloldali városvezetés egyetlen kampányígéretét sem valósította meg. Gyermekszakrendelő létrehozásával kampányoltak, de mindössze annyi történt, hogy a gyermekháziorvosokat átköltöztették egy felújított épületbe, majd felvettek egy pszichológust és egy gyógytornászt. Azzal is kampányoltak, hogy akadálymentesítik a békásmegyeri HÉV-megállót, ebből sem lett semmi. További kampányígéretük volt, hogy népszavazást indítanak a Római-parti mobilgátról, de ígéretük ellenére nem tartottak népszavazást, helyette most, pár hónappal a választások előtt kerületi konzultációt indítottak ez ügyben, amely nem más, mint törvénytelen adatgyűjtés. A városvezetés arról kérdezi az óbudaiakat, hol legyen a mobilgát nyomvonala, pedig ezt Karácsony Gergely egy személyben már régen eldöntötte. Árvízvédelem terén az elmúlt négy évben semmi nem történt. Kiss László tisztában van azzal, hogy Karácsony Gergely terve, amely a Királyok útja–Nánási út vonalán építené meg a védgátat, rengeteg fa kivágásával járna, de erről nem mernek beszélni. Négy év alatt Kiss László több száz fa kivágására adott engedélyt, pedig azzal kampányoltak, hogy egyetlenegyet se vágjon ki senki.

Fotó: Demokrata/Vogt Gergely

– Mennyire áll Kiss László polgármester Gyurcsány Ferenc befolyása alatt?

– Kiss László 2014–2019 között a kerület szocialista országgyűlési képviselője volt, majd egy hónappal polgármesterré választása után átült a DK frakciójába, és a DK politikájának rendelte alá a kerület működését. A kormányzat több mint hétszázmillió forintot akart adni a kerületnek, de Kiss László az erről szóló tárgyalásokon pártutasításból részt sem vett, pedig ebből a pénzből akadálymentesíteni lehetett volna a békásmegyeri HÉV-megállót. A polgármester mindenben Gyurcsány Ferenc akarata és szándéka szerint jár el, nem az óbudaiak érdekében.

– Az ön tizenhárom éves polgármesterségének védjegye a közösségi tervezéssel létrehozott fejlesztések voltak. Mi történt ezekkel?

– Teljesen leálltak. Ha októberben visszaszerezzük a kerület irányítását, elővesszük a fiókban hagyott, több mint öt évvel ezelőtt kidolgozott terveket, aktualizáljuk, majd meg is valósítjuk őket. Óbudának kultúraváltásra van szüksége. Meg kell szüntetni a Gyurcsány Ferenc akaratát képviselő városházi pártpolitizálást, helyette bevonni a kerületieket a döntéshozatalba. Jól hangzik, amikor Kiss László azt mondja, ő mindenki polgármestere, miközben a valóságban Gyurcsány Ferencé. Sok tervet előkészítettünk, így számtalan projektet meg lehetett volna valósítani, de ahhoz az itteni városvezetésnek együtt kellett volna működnie a fővárossal és a kormányzattal. Az elmúlt négy év legnagyobb hibájának az együttműködés hiányát látom.

– Mi az oka annak, hogy a baloldali városvezetés Karácsony Gergellyel sem működik együtt?

– A városvezetés megpróbálja minden rosszért a kormányt okolni. Még azért is, amit nekik kellene a fővárossal együtt megoldani. Erre jó példa a Flórián tér felújítása, amellyel kapcsolatosan annak idején Tarlós István főpolgármesterrel kötöttünk is egy megállapodást. A tér ugyanis a főváros kezelésében van, de a megállapodásunk szerint városvezetésem alatt közösségi tervezéssel 2019-re elkészítettük a funkcióbővítő terveket, hogy a parkrekonstrukcióhoz a fővárosnak csak az anyagiakat kelljen állnia. Kiss Lászlónak kötelessége volna a fővárosi közgyűlésben lobbizni ezekért a forrásokért, helyette a kormányt okolják a felújítás elmaradásáért.

– „A III. kerületi önkormányzat három éve minden engedély birtokában és biztonságosan üzemelteti Budapest egyetlen ingyenes fürdőhelyét a Rómain. Ennek ellenére a római-parti Plázst vélhetően ingatlanbefektetői érdekek mentén folyamatos politikai támadás éri a helyi Fidesz részéről” – áll a városvezetés által kiadott óbudai konzultációs íven.

– Nem a strandot támadjuk, hiszen a létrehozását mi kezdeményeztük. Egy nagyobb esőzés után a békásmegyeri szennyvíztelepről hígított szennyvíz kerül a Dunába, és szerintünk a fürdőzők, sportolók érdekében meg kell szüntetni az egészséget veszélyeztető beömlést. A városvezetés is tud erről, hiszen Kiss Lászlót tavaly több mint tizenötször tájékoztatta a Fővárosi Csatornázási Művek, ő azonban egyszer sem figyelmeztette a strandolókat. Egy záportározó Békásmegyeren megszüntetné ezt a problémát, 2019-ben tettünk is javaslatot a létesítésére, de Kiss Lászlóék azóta sem léptek semmit a probléma felszámolása érdekében.

– Milyen kerületi fejlesztéseket lát szükségesnek?

– Elsősorban közlekedésieket, ezen belül is minél több P+R parkolót, hogy már a városhatáron megfogjuk az agglomerációból beömlő autóáradatot. A kötött pályás közlekedést is bővíteni kell. Tervben volt a fonódó villamos meghosszabbítása az esztergomi vasútig, ám ezt Karácsony Gergelyék törölték a Budapesti mobilitási tervből. A kerületben öt szintbeli kereszteződés van, amely lassítja a HÉV közlekedését, és egyik fő okozója a forgalmi dugóknak. Polgármesterségem alatt ezekről is készültek tervek a BKK-val, de a baloldali vezetés leállította őket. Előkészítettük a Hajógyári-szigetre vezető hidak cseréjét, de Karácsony Gergely és Kiss László ezeket is elutasította. Újra kellene indítani a panelrehabilitációs programokat is. Amikor 2006-ban polgármester lettem, az első fejlesztés a Faluháznak, Magyarország legnagyobb panelépületének a felújítása volt, amely uniós és állami forrásból, a balliberális kormányzat alatt valósult meg. Ezt többek között úgy sikerült elérni, hogy mi mindig az együttműködést kerestük. Megjegyzem, az ellenzéki politikusok kampányfotóikon rendszeresen pózolnak az Európai Klímasztár díjat is elnyerő Faluház előtt.

– Milyen a kerület kapcsolata a Sziget Fesztivállal?

– A főváros és a kerület tízéves szerződést kötött a Sziget Fesztivállal. A fővárosi önkormányzatnak mintegy százötvenmillió forint bevétele származik az eseményből, továbbá a szerződés szerint még ötvenmilliót kell egyéb projektekre fordítani. Nem tudni, mire mennek el ezeket a pénzek, hiszen például a csúszdás játszótér is két éve le van zárva. A kerületi önkormányzat lemondott a bevételei egy részéről, és teljesen érthetetlen módon nem használja fel és nem forgatja vissza a Szigetbe. A bevételekből fel lehetne újítani a K-hidat, ami mintegy másfél-kétmilliárd forintba kerülne.

– Milyen a kerület költségvetése?

– Az én polgármesterségem óta közel megduplázódott Óbuda éves büdzséje. Soha nem volt ennyi pénze a kerületnek, ezért is érhetetlen, hogy nem hajtanak végre fejlesztéseket, a jól működőeket pedig leállították, mint például a Gödöllői Agrártudományi Egyetemmel közösen indított erdősítési programunkat és a közösségi faültetést is. A kerületnek jelenleg nincs zöldpolitikája. A Barát-pataknál hatalmas tarvágás után teniszpályákat létesítettek. A kerület főkertésze arról híresült el, hogy közösségi oldalán közölte, támogatná Orbán Viktor és egyes fideszes politikusok nyilvános felakasztását. A bejegyzéstől a városvezetés nem határolódott el, sőt, a Momentum fő kultúrpolitikusa még tetszikelte is.

– Milyen a kerület közbiztonsága?

– Sajnos nemcsak megszaporodtak a hajléktalanok, hanem olyan helyeken is feltűntek, mint például Békásmegyeren, ahol korábban nem voltak. A térfigyelő kamerarendszert nem tartják karban, egyetlen új kamerát sem adtak át. A városvezetésünk alatt létrehozott parkok kezdenek lepusztulni. Polgármesterségem alatt számos idősek klubját hoztunk létre, az elmúlt négy évben egy sem létesült. Bérlakásprogram sincs, a Gázgyáron több mint negyven lakás áll négy éve üresen. Fontos még bölcsődéink, óvodáink udvarainak rendbetétele, oktatási intézményeink fejlesztése. Óbuda egyetemi várossá vált, az Óbudai Egyetem egyre több fejlesztést hajt végre, és jelen van a Milton Friedman Egyetem is. Együtt kell velük működni, és részt venni a fejlesztésekben. A Margit-kórház számunkra mindig kiemelt intézmény volt. Amikor Gyurcsány Ferenc kormányzása alatt tönkretették és bezáratták, azért lobbiztunk, hogy visszakapja önállóságát, ez 2012-ben meg is történt. A Margit-kórháznak súlyponti szerepe van az észak-budai és agglomerációs ellátásban, ezért fejlesztése a szakrendelővel együtt elengedhetetlen. Az történik Óbudán, ami baloldali városvezetés alatt szokott: lepusztítják a kerületet, hogy aztán egy jobboldali vezetésnek kelljen rendbe hoznia.