Fotó: Demokrata/Vermes Tibor
Hirdetés

A Kurultáj befutott. Ha a szervezők a reménytelenül kietlen alföldi félsivatagos puszta helyett egy főváros közeli, kiesebb tájat találnának, a nagy magyar etnofesztivál a sikeres nemzetközi fesztiválok sorába léphetne, mert így is tízezrek látogattak oda, és nem kétséges, hogy egy jobban megközelíthető és kissé árnyékosabb helyen a látogatók száma megtöbbszöröződne, bár ami azt illeti, itt, a bugaci pusztán sokkal többen már nem is fértek volna el.

A Kurultáj (törzsi gyűlés) a ma már egyre inkább támogatott türk tudat jegyében született meg 2007-ben Kazahsztánban, amikor a kazahsztáni kicsiny madjar törzs ünnepelte létét és rokonságát a magyar néppel Bíró András Zsolt kezdeményezésére, aki egy évvel később Magyarországon is megszervezte a találkozót. A kétévente megrendezett esemény időközben a legnagyobb magyarországi hagyományőrző seregszemle lett.

Korábban írtuk

Az elfelejtett, ám el nem veszített nemzeti identitást keresők számára megható ünnep ez a sztyeppei találkozó, ahová életkortól függetlenül sokan az újraálmodott ősi viseletben jelennek meg csak azért, hogy azonosulhassanak egy elveszni nem hagyott álommal: voltunk… De vagyunk és leszünk!

Az aktív hagyományőrzők, lovasok, lovasíjászok és más vitézek bemutatója ma már professzionális színvonalú, legyen szó övbirkózásról, amikor egymás színes övébe kapaszkodva harcolnak a félmeztelen küzdők, vagy ugyanennek merészebb változatáról, amikor a szőrén ült lovak hátán kapaszkodnak egymásba és küzdenek a legények, avagy a lenyűgöző lovas felvonulásról és vágtáról, amikor ősi harcosok százaiban gyönyörködhet a sok ezer néző.

Fotó: Demokrata/Vermes Tibor
Fotó: Demokrata/Vermes Tibor

Vannak kedves dolgok, amikor például körben lépegető pónilovak hátára ülhetnek a gyerekek, akik számára egy ilyen élmény életre szóló lehet, és persze ott vannak a nélkülözhetetlen büfék és éttermek, ahol csak magyar ételeket kapni, és egyik jobb, mint a másik. A türk tudat jegyében egy török étterem is jelen volt, és bár ezt a műfajt Budapestről már jól ismerjük, itt mégis volt valami különleges bája. Továbbá bazár, azaz hatalmas kézműves kirakodóvásár mindenféle portékával, gyerekek és felnőttek örömére.

El kéne dönteni, hogy mi legyen a folytatás. Maradjon az egyre szaporodó aktív hagyományőrzők törzsének ünnepe, valamint azoké, akik ezért hajlandók bárhonnan ide, a pusztába autózni, avagy legyen belőle egy olyan etnofesztivál egy erre alkalmasabb helyen, ahol a magyar géniusz megmutathatná elfelejtett és újra kifejlesztett képességeit önmagának – és az egész világnak. Minden szempontból professzionális keretek között.

További képek az alábbi cikkben: