Kutnyánszky Zsolt az április 15. és 17. között rendezett IV. nemzetközi kadétkupa és a VIII. országos haditornaverseny eredményhirdetésén elmondta, hogy a nemzetközi versenyre a magyarok mellett Ausztriából, Csehországból, Szerbiából, Lengyelországból és Romániából érkeztek fiatalok, az országos versenyre pedig valamennyi vármegyéből neveztek csapatok.

Hirdetés

Felhívta a figyelmet arra, hogy a kormány kiemelten támogatja a honvédelmi nevelést és a sportversenyek megrendezését, hozzátéve, ennek részeként szervezték a balatonakarattyai megmérettetést is.

„Akik ide eljutottak, valamennyien győztesek” – mondta, megjegyezve, jó lehetőséget jelentett a verseny a tapasztalatszerzésre, valamint arra, hogy a versenyzők megismerjék egymás katonai hagyományait, barátságokat kössenek, életre szóló élményeket szerezzenek.

Korábban írtuk

Az államtitkár közölte, hogy hamarosan aláírnak egy újabb megállapodást, így a honvéd kadétprogramnak már 150 partnerintézménye lesz, az egész országot lefedve.

„Elképzelhető, hogy önök közül kerül ki Magyarország leendő honvédelmi minisztere, hadseregünk következő parancsnoka vagy katonai attaséja. De ha elhivatott szerződéses, hivatásos vagy tartalékos katonák lesznek, vagy csupán a hazájukat szerető, felelősen gondolkodó állampolgárok, az is nagyszerű, mert ilyen emberekre van szükség ahhoz, hogy Magyarországot biztonságban tudjuk” – hangoztatta Kutnyánszky Zsolt.

A fejlett technika mellett szükség van a társadalom támogatására és a hazájukat szerető fiatalokra – mutatott rá. Hozzátette, a nemzetek békés egymás mellett élésének feltétele a másik megismerése, ezek a napok pedig lehetőséget biztosítottak másik ország, másik országrész kultúrájának megismerésére.

A verseny résztvevői egyebek mellett tájékozódási futásban, elsősegélynyújtásban, kézigránát-célbadobásban és fegyveres váltófutásban mérték össze rátermettségüket.