A miniszter megnyitó beszédében kiemelte: a magyar kormány úgy döntött, hogy a most uralkodó green dependent (zöld függő) gondolkodással szemben megpróbálja a saját konzervatív zöld energiapolitikáját kialakítani.

Hirdetés

Ennek elmondása szerint két pillére van. Az egyik a nukleáris energia termelése, amelynek érdekében meghosszabbítják 20 évvel a Paks 1 atomerőmű üzemidejét, így az erőmű stabilan termelheti továbbra is a maga 2000 megawatt energiáját. Mellette épül a Paks 2 atomerőmű, amely 2400 megawattos kapacitással fog rendelkezni. Ez a két erőmű megadja a magyarországi áramellátás stabilitását – jelentette ki Lantos Csaba. Elmondta: Magyarország elérte, hogy a napelemes termelés kapacitása már 6,3 gigawatt. Az ország áramszükséglete adott pillanatban 4,5 és 7,4 gigawatt között van, átlagban 6 gigawatt. Vagyis a napelemek adott időszakokban képesek megtermelni az egész ország ellátásához szükséges áramot – jelezte Lantos Csaba.

Kiemelte: egyre többször történik meg az, amire korábban nem volt példa, hogy az ország viszonylag tartósan képes áramexportra. Ez azonban új kihívást is jelent, szükségessé teszi, hogy a megtermelt energiát el is lehessen raktározni, ezért kellenek energiatárolók.

Kitért arra, hogy jelenleg a szűk tárolási kapacitások miatt nagyon változó az áram ára. „Még az is előfordul, hogy a termelő fizet annak, aki felveszi tőle a fölösleget. A lakosságot azonban nem lehet ilyen áringadozásoknak kitenni, ezért is kell a rezsivédelem” – mondta a tárcavezető.

Korábban írtuk

Vitályos Eszter kormányszóvivő, aki egyben a térség fideszes országgyűlési képviselője is, azt mondta: az elmúlt évek másról sem szóltak, csak arról, hogy a kormány hogyan tudja a magyar családoknak biztosítani a megfelelő mennyiségű energiát.

A kormány 10 évvel ezelőtt azért vezette be a rezsicsökkentést, mert a magyar emberek alapvető szükségleteinek ellátása nem lehet semmiféle kitettség áldozata. Az orosz-ukrán háború elhúzódása és brüsszeli szankciós politika miatt ez a kitettség fokozatosan növekszik, amit minden magyar ember a bőrén érez – mondta a kormányszóvivő.