Fotó: MTI/Balogh Zoltán
Hirdetés

Arató Gergely (DK) arról beszélt, hogy a kormánypártokat nem érdekli a gyermekvédelem, az csak propaganda számukra.

„Olyanokat mond miniszterelnök úr… Úr? A fenét! A miniszterelnök, hogy 2010 előtt is hivatalba’ volt ez az intézményvezető. Hát a bánatba már! Elvesztem a hidegvéremet…” – acsarkodott feldúltan Arató. Latorcai János közbe is szólt:

– Képviselő úr, csak maradjon a parlamenti szabályoknak megfelelően!

„2010 előtt: két lehetőség van. Vagy – ahogy nem tudta senki más – önök sem tudták azt, hogy V. János, az igazgató egy pedofil bűnöző, Vagy tudták, és nem szóltak!” – zavarodott bele az évek és kormányzati ciklusok kérdésébe a feltűnően ideges Arató. „Miért nem tettek semmit?” – őrjöngte.

Kijelentette: politikai felelőssége van a kormánynak a gyermekvédelem tönkretételében. Erkölcsileg már megbuktak, politikailag és jogilag is meg fognak bukni – mondta a kormányoldalról.

A 2006-os szemkilövetés árnyékából oktatnak erkölcsi felelősségről?

Répássy Róbert, az igazságügyi tárca parlamenti államtitkára felidézte, hogy Arató Gergely a Gyurcsány-kormány államtitkára volt, az addig tartó időszakban a nevelési és oktatási ügyekért komoly, személyes felelősség terheli.

Felidézte, hogy 2010 óta az Országgyűlésben számos alkalom lett volna, hogy kifejezzék a gyermekvédelem támogatását, de nem szavazták meg az új Btk.-t, amely számos szigorítást tartalmazott a gyermekvédelem területén. Nem szavazták meg a kapcsolati erőszak büntetését, és magát a gyermekvédelmi törvényt sem, ami pedofil bűncselekmények esetén nyilvánosan lekérhető listákat állított volna fel.

Korábban írtuk

Úgy fogalmazott, a DK képviselői részéről erkölcsi felelősségről beszélni önmagában egy vicc. Az Apró-villa és a 2006-os szemkilövetés árnyékából erkölcsi felelősségről oktatnak bennünket? – kérdezte, és felidézte Gergényi Péter akkori rendőrkapitány kitüntetését a történtek után.

Arató Gergely nem volt képes végighallgatni Répássy Róbert válaszát, közbekiabált. Latorcai János ekkor a pulpitusról leszólt:

„Arató képviselő úr, az ön ideje már lejárt!”