Hirdetés

Csárdi Antal (LMP) megdöbbenésének adott hangot, hogy az Építési és Közlekedési Minisztérium megtámadta a Nemzeti Választási Bizottság által jóváhagyott népszavazási kezdeményezést, amely hatályon kívül helyeztetné a magyar építészetről szóló törvény kiemelt beruházásokra vonatkozó részeit. Ezzel szerinte egyértelművé vált, hogy a kormány nem meri vállalni a nyíltszíni vitát.

Az ellenzéki politikus arról érdeklődött: miért gondolják, hogy magyarok százezreit érintő, életüket befolyásoló kérdésben nem számít a magyar állampolgárok véleménye? Miért félnek az állampolgárok véleményétől, és mit gondolnak általában a népszavazás jogintézményéről – kérdezte.

Lázár János építési és közlekedési miniszter válaszában jelezte: az országban a Fidesz kezdeményezte és vitte sikerre a legtöbb népszavazást.

Korábban írtuk

Közölte: azért fordult a kúriához, mert a népszavazási törvény szerint költségvetési ügyben nem lehet népszavazást tartani, az állami beruházások pedig költségvetési ügyek.

Arra is kitért, hogy a baloldal 2006-ban olyan szabályozást hozott, hogy a kiemelt beruházáshoz 15 munkahely és 90 millió forint, most százmilliárd forintos beruházás és száz új munkahely teremtése szükséges ahhoz, hogy magánberuházás esetén egyáltalán felmerülhessen a kiemeltség.

Az interpelláló nem fogadta el a miniszteri választ.