Hirdetés

Kanász-Nagy Máté (LMP) felidézte: két hete írta alá Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a szerződést a dubai ingatlanfejlesztőkkel Rákosrendező környékének beépítéséről. Állítólag a szerződés keretet ad az úgynevezett komplex fejlesztési tervnek, de hogy milyen kereteket, azt nem tudni, a szerződés titkos. Eközben a számlát az adófizetők állják és a budapestiek viselik a terheket és károkat.

A budapestiek szenvednek például a magas, és ettől még inkább emelkedő lakásáraktól és albérleti áraktól, amit ez a beruházás még feljebb fog hajtani – jegyezte meg és szóvá tette, hogy a Magyar Államvasutaknál akár évtizedekig hűségesen dolgozókat már odadobta a kormány a magánhaszonért, egy hónapot kaptak az elköltözésre.

Arra volt kíváncsi, mennyit fizet a beruházó a telekért? Milyen feltételek vannak a szerződésben, amik biztosítják, hogy ne luxuszárvány, befektetési célú luxusingatlanok, hanem megfizethető lakások és bárlakások épüljenek a területen?

Lázár János építési és közlekedési miniszter azt mondta, a külgazdasági és külügyminiszter nemzetközi megállapodást írt alá, és ennek törvénybe iktatása a héten az Országgyűlés elé kerülhet. Ezt követően alkalom nyílik az abban foglaltak megvitatására és a részletekről a törvény elfogadása után kezdődhetnek meg a tárgyalások.

Kitért arra, hogy 130 hektárnyi területről van szó, ahol 170 ezer köbméternyi illegális hulladékot helyeztek el a budapestiek. 4,6 hektárnyi terület kifejezetten veszélyezteti az ott élők egészségét, ezerszeres a károsító anyag hatása. Ez nem érdekelte az érintett polgármestereket és senki nem tett semmit a hulladék elszállítása érdekében – jegyezte meg.

Korábban írtuk