Hirdetés

Szikra Levente, az Alapjogokért Központ vezető elemzője kiemelte:

a törvény alapján nem kell lemondania Varjunak, ez erkölcsi okokból lenne indokolt.

A törvény azt írja elő, hogy maga az Országgyűlés mondja ki a bűntett miatt jogerősen elítélt képviselő összeférhetetlenségét. Tehát a helyzet úgy összegezhető, hogy ha Varju László saját magától nem érzi át, hogy méltatlanná vált mandátumára, akkor majd a parlament megvonja tőle a mandátumot.

A végeredmény azonban egy ilyen helyzetben csak az lehet, hogy az elítélt DK-s képviselő mandátuma megszűnik.

Szikra Levente emlékeztetett: három vádpontban találta bűnösnek a másodfokú bíróság a képviselőt, ebből kettő pontban jogerős az ítélet. A két jogerős pontból az egyik, a választás rendje elleni bűncselekmény minősül bűntettnek (a garázdaság csak vétség).

Ez alapozza tehát meg azt, hogy az Országgyűlésről szóló törvény alapján a parlament kimondja Varju László összeférhetetlenségét. Mivel tehát erre nézve már most is fennállnak a törvényi feltételek, a Kúria döntését nem kell megvárni.

Korábban írtuk

Jogi értelemben az Országgyűlés tudja – és ez kötelessége is – megállapítani Varju László összeférhetetlenségét, és ezzel megfosztani mandátumától.

A bíróság tájékoztatja a házelnököt a jogerős ítéletről, majd az Országgyűlés a mentelmi bizottság véleményének kikérését követően szavaz arról, hogy kimondja az összeférhetetlenséget – írta az elemző. 

A törvény 15 napos határidőt ad minderre, onnan számítva, hogy a bíróság tájékoztatása alapján bármely képviselő kezdeményezi az eljárást.

Mindezt persze a DK-s politikus megelőzheti azzal, ha vállalja a felelősséget, és lemond. Ha ezt nem teszi meg, az is mandátuma elvesztésével jár, de akkor Szikra Levente szerint újabb bizonyítékot nyer az az állítás, hogy a baloldalon a bűnöknek sincs következménye, míg a jobboldalon a hibáknak is van.

A további részletekről IDE KATTINTVA a Mandiner honlapján olvashatnak.