Fotó: Echo TV

Negatív fordulat az ellenzék számára és legitimáló hatása is van, hogy ilyen nagy számban vettek részt a nemzetközi sajtóorgánumok az évindító Kormányinfón, amelyet rendhagyó módon Orbán Viktor tartott. Ha ugyanis illegitim lenne az illiberális miniszterelnök, akkor bojkottálták volna az eseményt – mondta az ECHO TV Civil kör című műsorában Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász. Tóth Kriszta vendégei a műsorban egyetértettek abban, időszerű volt a miniszterelnöki sajtótájékoztató, amelynek a határon túl is van hatása. 

Fotó: Echo TV

Időszerűnek nevezte az évindító Kormányinfót Orbán Viktorral Ferencz Orsolya űrkutató. 

Simon János bízik benne, hogy lesz folytatása a miniszterelnöki sajtótájékoztatónak. A politológus szerint az esemény fontosságát emeli, hogy mivel a nemzetközi sajtó is részt vett az eseményen, annak van hatása a határon túl is. A magyar álláspontot meg kell értetni, el kell mondani, hogy mit, miért csinálunk – tette hozzá. 

Ifj. Lomnici Zoltán szerint az ellenzék számára negatív fordulat és legitimáló hatása is van, hogy ilyen nagy számban vettek részt a nemzetközi sajtóorgánumok a Kormányinfón. Ha ugyanis illegitim lenne az illiberális miniszterelnök, akkor az alkotmányjogász szerint bojkottálták volna az eseményt – fogalmazott. 

Nagyon jó volt az az önazonos elvhűség, és kristálytiszta, egyenes beszéd, amely az európai politikai térben nagyon ritkán halható. Orbán Viktor egyenesen megüzente a magyar álláspontot – fejtette ki a véleményét az űrkutató, aki szerint ez az egyetlen vállalható magatartás.

Egy jó demokrata képét keltette Orbán Viktor, aki így viszonyult a tüntetésekhez és a rendőrökhöz is – mondta Simon János, majd felidézte, amikor Gyurcsány Ferenc idejében gumibottal verték a tüntetőket. A miniszterelnök nagyon tudatosan szétválasztotta a gazdaságot és a politikát – folytatta. A politológus kiemelte, Orbán Viktor intelligens formulával dicsérte meg Andrej Babis cseh miniszterelnököt, amikor azt mondta rá, hogy a legjobb európai közgazdász.

Lomnici Zoltán a balliberális újságírók provokatív kérdéseire reagálva megjegyezte, 1945-től 2010-ig balliberális média túlsúly volt Magyarországon.

Simon János felhívta a figyelmet, hogy mindenkinek  megvan a lehetősége a gyarapodásra. A túlóratörvény is azt teszi lehetővé, hogy aki szeretne, több munkával, több pénzt tudjon keresni. A lehetőség, ami adott az országban – fogalmazott. 

Ferencz Orsolya, az ELTE tudományos főmunkatársa úgy látja, a tüntetőknek valójában az problémája, hogy Magyarországnak nemzeti kormánya van, amely a világot feszítő nagy kérdésekre nagyon határozott és egyértelmű válaszokat ad. Úgy fogalmazott: azért nem győzik meg a tüntetőket az olyan adatok, mint a 4,6 százalékos növekedés, a 11 százalék feletti bruttó bértömeg növekedés, a 71 százalékra csökkent államadósság és a 2 százalék alatti hiány, mert nem ez a problémájuk.

Teljes adás: 

Echo TV