A Pálinkás József által 2009-ben elindított kiválósági program egyik célja, hogy megakadályozza a legértékesebb tudósagyak „elszívását”, biztos eredményeket ígérő kutatásokat végző kutatócsoportokat támogasson, másrészt hogy lendületben tartsa a legkiemelkedőbb fiatal magyar tudósokat, és világszínvonalú hazai kutatások megkezdését, valamint folytatását ösztönözze, biztos életpályát ígérve a benne részt vevők számára.

A Lendületet elindítása óta nemcsak idehaza övezi egyöntetű elismerés, de külföldön is példaértékűnek tartják, olyan modellnek, amely képes a legkiválóbb kutatókért folytatott versenyben hosszú távon is eredményesen működni. A program sikerén felbuzdulva a cseh kormány szeptemberben hirdeti meg „Návrat” (Visszatérés) címmel azt a projektet, melynek keretében nemzetközileg elismert cseh kutatókat támogat. A prágai kabinet a jövőre kezdődő és 2019-ig tartó programra összesen 465 millió koronát, vagyis több mint 5,1 milliárd forintnyi összeget különített el. Ez időarányosan hasonló nagyságú, mint a magyar akadémiai támogatás. A cseh tárca reményei szerint jövőre 15, az azt követő esztendőben pedig 16 kutató kezdheti meg csoportjával a munkát valamely tudományos intézetben vagy egyetemen.

A cseh kutatástámogatási program mind szerkezetének, mind feltételrendszerének kialakításában követi a magyar modell „lendületét”, amellyel hazánkban az elmúlt három évben az eddigi 1,1 milliárdos támogatásból összesen 28 magyar kutatócsoport kezdte meg kimagasló eredményeket hozó működését.