Október 23-i megemlékezésre hívta szimpatizánsait Magyar Péter, az esemény a Bem József térről indul, ahonnan az összegyűltek a Széna térre vonulnak majd. A Tisza Párt rendezvénye helyszínének kiválasztásakor Magyar Péterék nagyon körültekintőek voltak: a Magyar Nemzet információi szerint – okulva a köztelevíziónál tartott tüntetés kudarcából – a fő szempont az volt, hogy a kevés ember is soknak tűnjön.

Hirdetés

A Magyar Nemzet cikkében arra hívja fel a figyelmet, hogy Magyar Péter 1956 ügyében is botrányt tudott kavarni, hiszen a közelmúltban páros lábbal szállt bele tíz, az 1945 utáni politikai elítélteket, üldözötteket és leszármazottaikat tömörítő szervezetbe.

Magyarék pártpolitikai célokra használják fel a nemzet különleges jelképét

Magyar Péter meghirdette, hogy – Orbán Balázs a forradalmat és az ukrajnai háborút párhuzamba vonó nyilatkozata miatt – pártja felveszi a saját jelképei közé 1956 szimbólumát, a lyukas zászlót. Tíz ’56-os szervezet tiltakozott, mert szerintük ezzel Magyarék pártpolitikai célokra használják fel a nemzet különleges jelképét.

Magyar ezt nem hagyta szó nélkül, egy videós nyilatkozatában előbb a kormány, a kormánymédia által előrántott, magukat ’56-os szervezeteknek mondó szervezeteknek minősítette a kritizálókat, majd így folytatta: „Minden tisztelettel a forradalmárok felé, hogy ha tényleg azok voltak.”

Egy nyilatkozatban kétszer próbálta megalázni az érintetteket, kétségbe vonva a forradalmárok tetteit, érzületét.

Egy másik megszólalásában a forradalom 50. évfordulóján történtekről fejtett ki sajátos nézeteket. Rendőrattak, kilőtt szemek, könnygázfelhő, szétvert ellenzéki megemlékezés, lovasroham, sorozatos és brutális rendőri túlkapások jellemezték 2006 októberét Gyurcsány Ferenc kormányzása idején. Ám Magyar Péter a történteket igencsak más színben tüntette fel, amikor legutóbb, októberben a közmédia székháza elé hívta támogatóit. A végül erős érdektelenség mellett megtartott eseményre utalva a Tisza Párt vezetője azt mondta:

„Ne üljetek fel semmilyen provokációnak. Mi békések leszünk, nem fogjuk azt eljátszani, amint 2006 környékén a Fidesz és a focihuligánok közösen eljátszottak.”

Megnyilatkozása különösen annak fényében érdekes, hogy korábbi nyilvános szerepléseiben előszeretettel hangoztatta: közreműködött a rendőri túlkapások áldozatainak jogi védelmében.

Magyar sajátos nosztalgiával viszonyul a kommunizmushoz, legalábbis erre enged következtetni, hogy amikor az oktatás ügyéről beszél, rendre Leninnek tulajdonított idézetet emleget. Leninről egy alkalommal egyenesen azt mondta: nagy ember. „Tanulni, tanulni, tanulni” – ahogy egy nagy ember mondta, anno száz évvel ezelőtt a Szovjetunióban. „Ebben igaza volt” – fogalmazott Magyar május elején Pápán.

Az említett idézetet 56:15-től tekinthetik meg az alábbi videóban:

Korábban írtuk