A szükséges legalább 258 szavazat helyett Tóth Gábor Attila adatvédelmi biztos jelölt 181-et, a jövő nemzedékek ombudsmanjának javasolt Bogdányiné Mészáros Ágnes pedig 159-et kapott. A szavazás titkos volt, de a szocialista frakció előzetesen mindkét jelöltet támogatta, az SZDSZ és az MDF csak az adatvédelmit. A Fideszben mindenkinek a lelkiismeretére bízták, hogyan dönt.

Sólyom László köztársasági elnök a sikertelen ombudsman választás után csalódottan nyilatkozott újságíróknak. A helyzet azt mondta, súlyos és a pártok viselkedése szerinte az államszervezet működését is veszélyezteti: „Többedszer fordul elő, hogy a frakciók elbújnak a lelkiismereti szavazás mögé, hogy ne kelljen indokolni. Ez az eljárás éppen azért, mert indokolatlan, mert nem tudták okát adni, veszélyezteti az államszervezet működését”.

A történtek ellenére Sólyom László ugyanakkor továbbra is kitart eddigi jelölési módszere mellett és a pártokat, mint mondta, előzetesen ezután sem vonja majd be az ombudsmanok kiválasztásába. Arra a kérdésre, hogy újra jelöli-e valamelyik elbukott jelöltet, az államfő nem válaszolt, csak annyit mondott, a törvény szerint 30 napja van, hogy meggondolja, mit tegyen. A két leszavazott ombudsman aspiráns a választás után egyébként röviden tanulságosnak nevezte jelöltségi tapasztalatait, a kudarc miatt pedig azt mondták, nem csalódottak. Számítottak rá, hogy a felkérésben benne van az elutasítás lehetősége is.

(MR)