Bár Gyurcsány Ferenc már az áprilisi választás után néhány nappal tartott beszédében arra utalt, hogy politikai leszámolásra készülhet a szivárványkoa­líción belüli ellenfeleivel, ám úgy tűnik, hogy a DK-vezér által beharangozott „zavaros hetek” jócskán elhúzódnak. Az ellenzék belső erőviszonyainak alakulása jelentős mértékben függhet attól, hogy tartanak-e előválasztást az önkormányzati voksolás előtt vagy sem. A válogató mellőzését favorizáló Gyurcsány-pártban aggodalmat kelthet a jászberényi időközi választás, amelyen a DK támogatása nélkül is könnyen újrázott a jobbikos polgármester, Budai Lóránt, ahogyan az is, hogy az ellenzéki politikusok egy csoportja, Márki-Zay Péterrel az élen azt hangoztatja, hogy civil jelöltekre van szükség az önkormányzati választáson, miközben a parlamenti pártok szerepét minimalizálnák a kampányban.

Hirdetés

A DK-nak így sürgős lehetett az előválasztás elleni narratíva felerősítése. Érdekes módon ezt az álláspontot végül Jakab Péter hangosította fel a minap azzal, hogy egy videót tett közzé a Facebook-oldalán. Ebben azt fejtegette, hogy a valós támogatottsággal rendelkező pártoknak kellene megegyezniük a jelöltek személyéről, és hogy a casting tévút, hiszen tavaly is félresikerült ez a kísérlet, amelynek eredményeként Márki-Zay Péter lett a szivárványkoalíció közös miniszterelnök-jelöltje„

– jelentette ki a Magyar Nemzetnek Kiszelly Zoltán, a Századvég Politikai Elemzések Központjának igazgatója. – Dobrev Klára arról beszélt a DK árnyékkormányának a bemutatásán, hogy nem akarnak kompromisszumot kötni, mivel a DK „tisztán baloldali” programot képvisel, ez pedig szerinte összeegyeztethetetlen a többi ellenzéki párt egyéb ideológiai vonulatai­val – fejtette ki az elemző.

A teljes cikk IDE kattintva érhető el.

Korábban írtuk