Nemzeti Betegfórum megalakítására tett javaslatot Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár a betegszervezetekkel tartott mai fórumon. A Nemzeti Erőforrás Minisztériumban közel 40 civil szervezet képviseltette magát.

Az Egészségügyért Felelős Államtitkárság kiemelt fontosságúnak tartja a betegjogok érvényesülését és annak intézményi biztosítását. A konzultáción Szócska Miklós államtitkár közölte: az elmúlt 10 évben, a betegjogok érvényesítése érdekében létrehozott intézményrendszer nem volt kellően hatékony, ezért átalakulásra van szükség. Miután azonban lehetetlen minden egyes szervezettel külön tárgyalni, ezért az államtitkár azt kérte az érintettektől: fogjanak össze és hozzanak létre Nemzeti Betegfórumot, amely a jogalkotó tanácsadó testülete, valamint a civil és egyházi szervezetekkel folytatott konzultáció színtere lehetne.

Az egészségügyért felelős államtitkár elmondta azt is, hogy a tervek között szerepel az Országos Betegjogi és Dokumentációs Központ (OBDK) létrehozása, amelynek feladata a betegek és szolgáltatók tájékoztatása, a betegpanaszok fogadás és kivizsgálása, betegjogi képviselők intézményi hátterének megteremtése lesz a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatallal, valamint a tárca más háttérintézményeivel (ÁNTSZ, OEP) együttműködve. Az OBDK segítséget nyújt továbbá az ellátottak egészségügyi dokumentációjának kezelésében, a dokumentációhoz való hozzáférés biztosításában, illetve gondoskodik a megszűnt egészségügyi intézményekben felhalmozódott szakmai dokumentáció tárolását is. A civilek felvetésére Szócska Miklós elmondta, hogy a dokumentációs központ intézményesített formában működik majd, a Nemzeti Betegfórum pedig törvényi szinten jelenik meg.

Szócska Miklós a konzultáción jelentette be, hogy hamarosan a kormány elé kerül az az előterjesztés, amely – elfogadása esetén – megszünteti a Nemzeti Egészségügyi Tanácsot (NET). A megváltozott viszonyok között egyértelművé vált, hogy a NET a megváltozott kormányzati struktúra és jogszabályi háttér miatt sem tudja betölteni az eredeti jogalkotói szándék szerinti feladatát. A konzultáción résztvevő szervezetek üdvözölték a tanács megszüntetését, mert többen úgy vélték, valóban nem tölti be eredetileg megfogalmazott funkcióját.

A megbeszélés végén Szócska Miklós összegezte, közös javaslatot vár a civil szervezetek részéről a feladataik és tevékenységi köreik megfogalmazásában. Mint mondta: betegségek mindig lesznek és tudja, hogy a betegfórum létrehozása nem jelent azonnali megváltást, de létrejön egy társadalmi konzultatív platform, amely európai nívójú képviseletet biztosít a betegek számára. Hazánk európai uniós elnöksége kapcsán a NEMFI Egészségügyért Felelős Államtitkársága rendkívül fontosnak tartja, hogy a betegjogok terén is felzárkózzunk az uniós gyakorlathoz.