Nemzetünk jövője: az erős család, a gyermekáldás, a megújuló, a rokoni összetartás, a nemzeti összefogás és a velünk rokonítható népek kölcsönös rokonszenve, sokoldalú együttműködése – mondta Lezsák Sándor.

A honfoglalás korát idéző, őseink emlékét a középpontba állító háromnapos esemény fővédnöke kijelentette: lehetne az esztendő 365 napja az ősök napja, hiszen őseink, történelmünk példázatos személyiségei „valóban adnak nekünk éltető reményt és erőt”.

„Ősöd üzen, a nap párduca. Messze időt viszek. Tudd, Isten földedről vezette tur nemzetet szerte világba” – idézte Szörényi Levente rockoperájának, az Atilla, Isten kardjának sorait az Országgyűlés alelnöke, aki egyben a mű dalszövegírója.

Lezsák Sándor emlékeztetett arra, hogy sok történész meglepetésének adott hangot, amikor megszületett a rockopera.

Szavai szerint a „magyar őstörténet megújulásának kezdetén vagyunk”, és nagyon bízik abban, hogy „fiatal és hosszabb ideje fiatal” történészek lehetőséget kapnak ahhoz, hogy a „kincses kelet” értékeit feltárják, és bizonyítsák azt, ami a szívünkben él, agyunkban van.

Az Országgyűlés alelnöke szerint ezek a történészek tudják, hogy az „ősök kézmozdulata, a motívumok rokoníthatnak bennünket sok néppel”, amelyekkel együtt rokonszenvvel leszünk képesek kapcsolatokat építeni az élet minden területén.

Az Országgyűlés alelnöke után Mongólia magyarországi nagykövete szólt a színpad előtt álló tömeghez. Erdenecsimeg Ombószüren hangsúlyozta: a mongolok hun leszármazottaknak vallják magukat. Bejelentette, hogy augusztus 25. és 27. között tartják a hun birodalom megalapításának 2220. évfordulójának ünnepségeit Mongóliában, és Magyarországot is meghívták.

Bíró András Zsolt, a Magyar-Turán Alapítvány kuratóriumának elnöke elmondta, hogy a jövő évben ismét megrendezik a Bugac melletti pusztán a Kurultáj találkozót.

A szervezők tájékoztatása szerint a rendezvény első két napján csaknem tízezren vettek részt.

A rendezvényen az ősi magyar kultúrát felvonultató hagyományőrzők szinte minden képviselője megjelent. A területen több tucat jurtát állítottak fel. A sátrakban előadások és bemutatók követik egymást. Az ünnepi beszédek előtt lovas és gyalogos harcosok felvonulását tekinthették meg az érdeklődök.

Lovasíjász-bemutatót és lovas gyorsasági versenyt is rendeznek. Este fáklyás felvonulás, majd táncház zárja a második nap eseményeit.

(MTI)