A jegyző, Hegedűs Lorántné (Jobbik) a plénum előtt ismertette a levelet, amelyben Mesterházy Attila azt írta: kilépéssel megszűnt október 22-én Baracskai József, Ficsor Ádám, Gyurcsány Ferenc, Kolber István, Molnár Csaba, Oláh Lajos, Szűcs Erika, Vadai Ágnes, Varju László és Vitányi Iván tagsága.

A frakcióvezető – mint levelének ismertetése során kiderült – indítványozta, hogy a nemzetbiztonsági bizottság elnöki tisztségét Vadai Ágnes helyett Molnár Zsolt töltse be. A többi bizottsági megbízatásokat érintő indítványait később, a frakció döntése után ismerteti.

Lezsák Sándor közölte, hogy a házelnök a Magyar Szocialista Párt frakciójából kilépett képviselők frakcióalakítási ügyével kapcsolatos döntések meghozatalát az október 30-i hazaérkezését követően kezdeményezi majd, addig a házszabályban meghatározott jogokat az Országgyűlés megalakulásakor létrejött frakciók számára biztosítják.

Tóbiás: Gyurcsánnyal együtt a gyurcsányizmus is távozott az MSZP-ből

Egy korszak lezárult, Gyurcsány Ferenccel együtt a gyurcsányizmus is távozott az MSZP-ből – értékelt Tóbiás József, a szocialisták frakcióigazgatója.

Elmondta: az MSZP képviselőcsoportja hétfő délelőtt vita nélkül tudomásul vette Gyurcsány Ferencék döntését. Mint mondta, a volt miniszterelnök társaival búcsúzni ment az MSZP-frakció ülésére, bejelentve, hogy a szocialista pártból és a képviselőcsoportból is „kilépnek”.

Tóbiás József kifejtette: a frakció egyetértett a párt választmányával abban, hogy a korábbi kormányfőnek és a vele együtt távozóknak „ott kellene hagyniuk” mandátumukat a szocialista pártnál, ez volna a tisztességes eljárás, és korábban Gyurcsányék is ezt várták el a frakcióból távozóktól.

Az elválásról szólva úgy fogalmazott: az MSZP új lehetőséget kapott arra, hogy saját útját járja, és baloldali pártként határozza meg magát. „Sok sikert kívánunk a távozóknak, Gyurcsány Ferencnek egy SZDSZ, egy liberális párt megteremtésében” – fűzte hozzá.

Tóbiás József nem kívánt állást foglalni arról, hogy a távozó tíz képviselő alakíthat-e frakciót vagy sem. Mint mondta, Kövér László házelnök reakcióját tartja irányadónak, amely szerint a házelnök azután kezdeményezi a frakcióalakítási üggyel kapcsolatos döntések meghozatalát, hogy a hét végén hazatér latin-amerikai hivatalos útjáról. Egy újabb kérdésre válaszolva ugyanakkor azt mondta: „ha valaki kilép a frakcióból és kilép a Magyar Szocialista Pártból, azt csak kilépésként tudom értelmezni, Mesterházy Attila házelnöknek írt levélében is pontosan ez a szó szerepel”.

(MTI)