A magyarországi Liszt Év 2011 koordinátora, a Hungarofest Nonprofit Kft. kezdeményezte azt a nemzetközi együttműködést, amelynek keretében a világ számos országában a zeneszerző életművének monumentális alkotásával tisztelegnek a komponista emléke előtt, nagyszabású találkozópontban egyesítve a Liszt-emlékév világszerte zajló eseményeit.

Liszt Ferenc a XIX. század művészetének emblematikus alakja annyi területen alkotott jelentőset, annyi féle vonatkozásban hatott kortársaira és az utókorra, hogy sokkal inkább Európa egyik legkülönlegesebb zenei és kulturális jelenségének nevezhető, mintsem csupán zeneszerzőnek vagy zongoristának. Az ezerarcú géniusz Franciaországtól Németországon át egészen Oroszországig bejárta a kontinenst, koncertezett, oktatott és zenét szerzett, kétségtelenül nyomott hagyott bárhol járt, bármit csinált. Rendkívüli zenei érzékenységén és szorgalmán túl adottságainak is köszönhető, hogy virtuózzá vált: keze olyan hosszú és keskeny volt, hogy másfél oktávot tudott átfogni zongorán. Műjegyzéke közel 800 tételt számlál, melynek teljes összegyűjtése szinte lehetetlen vállalkozás, nem csak a mennyisége, hanem a számtalan átirat és variáns megléte miatt is.

Október 22-én a nemzetközi World Liszt Day keretében világszerte Liszt egyik legjelentősebb művének, a Krisztus oratóriumnak az előadásával tisztelegnek a zeneszerző emléke előtt. Több tucatnyi helyen állnak össze zenészek, kórusok és énekes szólisták, hogy nemzetközileg ünnepelt karmesterek irányítása alatt megszólaltassák Liszt egyik legjelentősebb művét. Liszt Ferenc maga is élete egyik főművének tekintette a Krisztus című oratóriumot, amelynek komponálási folyamata 1853-ban indult. A teljes mű ősbemutatójára csak két évtizeddel később, 1873. május 29-én Weimarban került sor.

A mű október 22-én hallható lesz olyan európai és Európán kívüli városokban, melyek Liszt életében jelentős szerepet játszottak, és olyanokban is, ahol a zeneszerző bár sosem járt, de mágikus személyiségének köszönhetően virágzik a Liszt-kultusz. Vilnius, Párizs, Bayreuth, Bécs, Prága és Szöul is csatlakozott a magyarországi programsorozathoz. Október 22. fényét tovább emeli, hogy Magyarországon Liszt születésnapjának 200. évfordulója alkalmából több, mint 100 helyszín csatlakozott a World Liszt Day-hez, ennek keretében színházakban, éttermekben és szórakozóhelyeken is felcsendül majd Liszt valamely alkotása.

További információk:

www.worldlisztday.hu