Az LMP-frakció arra kéri a kormányt, hogy vonja vissza az erdőtörvény módosítását kezdeményező javaslatot, mert szerintük az visszalépést jelent a természetvédelemben és megnyitja az erdővagyon privatizációjának lehetőségét – mondta Sallai R. Benedek, az ellenzéki párt képviselője hétfői sajtótájékoztatóján.

A képviselő szerint a természetvédelem jelentős vesztese lehet a módosításnak, védett életközösségek kerülhetnek veszélyeztetett helyzetbe. Hozzátette: emellett elindulhat az állami erdővagyon csökkenése, mert a javaslat megnyitja a privatizáció lehetőségét azzal, hogy erdőművelésből kivonhatóvá tesz területeteket, illetve megteremti a 3 hektár alatti erdők értékesítésének lehetőségét.

Közölte: az LMP egyetért Bándi Gyula, a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó ombudsmanhelyettes szakmai véleményével, aki szintén aggályait fejezte ki a javaslattal kapcsolatban.   

Sallai R. Benedek arra kérte a kormányt, hogy vonja vissza a javaslatot, és érdemi társadalmi, szakmai párbeszéd után egy jobb előterjesztést nyújtson be az Országgyűlésnek. Megjegyezte: bár szokatlan módon 2-3 apró módosító indítványt befogadott a kormány, és így egy-két ponton pozitívan változott a javaslat, túlnyomó többségében megmaradtak a kockázatok.

A CEU-melletti vasárnapi tüntetésre vonatkozó kérdésre kifejtette: az LMP az ügy mellett áll, bíznak abban, hogy a magyar társadalom a jövőben is következetesen fog véleményt nyilvánítani a Fidesz-KDNP javaslatairól. Véleménye szerint a felsőoktatási törvény ügyében Áder János köztársasági elnök részéről az egyedüli elfogadható lépés az alkotmányossági vétó.

MTI