Ágoston Ottóné elmondta, hogy június 4-én az Év európai fája díjat elnyert platánfához zarándokolhatnak a lokálpatrióták, ahol a város főkertésze mesél a fáról, a növény gondozásának körülményeiről.

A séta június 11-én az egri várba vezet, ahol azt tekinthetik át az érdeklődők régi rézmetszetek, valamint muzeológusok segítségével, hogy miként látták és ábrázolták a várost az elmúlt korok rézmetszői.

Végül június 18-án a Dobó István utcát fedezhetik fel a várkaputól a minaretig helytörténészek kalauzolásával a séta részvevői – közölte a titkár.

A kezdeményezés nyomán egyébként Egri séták nem csak egrieknek címmel immár három honismereti kötet látott napvilágot az ELE gondozásában. Az egylet 2007-ben indította útjára az Egri séták című rendezvénysorozatát, a kezdetek óta mintegy 120 alkalommal kalauzolták az érdeklődőket az egylet által felkért szakértők a település nevezetes helyszínein.

A három kötet összesen 48 sétát dolgoz fel történészek, művészettörténészek, helytörténészek bevonásával; a könyv sikerére jellemző, hogy már utánnyomást is megért. A hiánypótló helytörténeti, honismereti kötet példányait eljuttatták az egri oktatási intézményeknek és könyvtáraknak.

(MTI)