A választási eredményekről és az ellenzéki tüntetésről beszélgettünk ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogásszal.

– Ha a választások eredményét kellene röviden összegezni, mit emelne ki?

– A kormányfő és a kormányzó pártok rendkívül erős alkotmányos felhatalmazást kaptak a magyar nemzet valamennyi polgárától az anyaországból és a külhonból egyaránt. Az, hogy ennyien járultak az urnákhoz, egyértelműen jelzi, hogy hazánk erős és stabil jogállam, ahol a polgárok bíznak a demokráciában. Úgy is fogalmazhatnék: nem kormányváltó, hanem kormányféltő hangulat van Magyarországon. Egy ilyen eredménynél meggyőződésem, hogy bátran lehet Táncsics Mihályt idézni: a nép szava Isten szava.
 

– Az ellenzék, úgy tűnik, mégsem nyugszik bele a vereségbe.

– Az országgyűlési választásról generálisan ki lehet jelenteni – többek között az EBESZ véleményére alapozottan –, hogy törvényes mederben, tisztán zajlott le. Természetesen az érthető, hogy az ellenzék bűnbakot keres, bár jobb lenne, ha saját háza táján söprögetne – a kútmérgező, valóságot elhallgató, hazafiatlan ellenzéki média legalább annyira hibás, mint a sokszor hibát hibára halmozó ellenzéki politikusok egy része. Egyes balliberális vezetők vasárnap arról beszéltek, hogy nem értik a kudarcuk okát. Sokak szerint a válasz egyszerű: szeretni kell az országot.
 

– Mit szól a mára tervezett tüntetéshez? Az ellenzéki sajtó szerint az utóbbi idők legnagyobb demonstrációja várható.

– Az utóbbi idők legnagyobb demonstrációja a békemenet volt. Akkor egy valóban hatalmas tömeg békés módon tett hitet a nemzeti szuverenitás mellett. Emiatt is sajnálatos, hogy előzetes hírek szerint – volt már ilyen korábban a magyar történelemben – külföldről fognak rendbontókat, fizetett provokátorokat importálni. Meggyőződésem, hogy az ilyen cselekedet a hazaárulás határát súrolja.
 

– Jogi eszköz nincs ezzel a jelenséggel szemben?

– Nyilván senki sem szeret prejudikálni, de a szervezők felelősségének kérdése az esetleges rendbontás miatt szerintem nem megkerülhető, tehát nem teljesen kockázatmentes erőszakos anarchistákat felbérelni egy tüntetéshez. A bírói gyakorlat szerint ugyanis a szervező bizonyos körülmények esetén felelhet a tüntetésen okozott sérelemért és károkért, beleértve a rendőrséget és bárkit, aki nem kíván részese lenni a rendzavarásnak.

demokrata.hu