Fotó: parlament.hu (képernyőfotók, szerk.)
Hirdetés

Lukács László György (Jobbik) az elért sikeres választási eredmények alapján a miniszterelnök felelősségét hangsúlyozta és felvetette, helyes-e ha az akkumulátorgyártásra építik a jövőt. Mint mondta, egyre több jel utal arra, hogy a kínai terjeszkedés egyre veszélyesebb. Kitért az amerikai büntetőadó kivetésére és azt mondta, lehetséges, hogy az unió is hasonló irányba mozdul el. Így ezek a termékek könnyen eladhatatlanok lesznek, csapdahelyzet jöhet létre.

Úgy látta, ezek a gyárak veszélyesek a környezetre, a gazdaságra hosszú távon, mágnesként vonzzák a migráns munkavállalókat és miattuk nem a magyar vállalkozások kapják az állami támogatásokat.

Orbán Viktor megköszönte a választási sikerhez történő gratulációt, és úgy fogalmazott: nem lehet minden nap világrekordot úszni, néha be kell érni az Európa-rekorddal is. A támogatottságuk olyan szintet ért el, amit bármelyik nyugat-európai párt szívesen elfogadna sajátjának. Rámutatott: közel ötszázezer ember dolgozik az autóiparhoz kapcsolódó cégeknél. Ha az autóipar következő korszakából Magyarország kimarad, ezek az emberek elveszítik az állásukat – figyelmeztetett. Kiemelte: fontos, hogy bármi is történik az autóiparban: modernizáció, fejlődés, az Magyarországon vagy Magyarországon is történjen. 

Az elektromobilizációról azt mondta, ha tanulmányozza az új technológiák betörését a világgazdaságba, akkor azt látja, egy gyors, kezdeti felfutás után egy rövid visszaesés, majd stabil emelkedés következik. Nem tudni, hogy a zöld átállásnál is így lesz-e, de a tudománytörténeti előzmények azt mutatják igen, ezért van értelme folytatni a megkezdett politikát.

Kitért arra is, hogy a Magyarországon gyártott alkatrészeket – így az akkumulátorokat is – német kocsikba is beépítik. Az volt a cél, hogy a nyugati és keleti legjobb technológia együttműködése itt valósuljon meg – idézte fel.

Megjegyezte: egyetlen más világhatalomtól sem kaptak olyan ajánlatot, mint Kínától, hogy szívesen részt vesz a magyar gazdaság modernizációjában és hívja a magyar cégeket, hogy vegyenek részt Kína modernizációjában. Miért kellene ezt visszautasítani? – kérdezte.

Korábban írtuk

Lukács László György Kína Tajvannak kapcsolatos ambícióira és az ezzel összefüggő Magyarországot is érintő esetleges veszélyekre hívta fel a figyelmet viszonválaszában, majd felvetette, hogy a magyar vállalatokra fordítsák ezeket a forrásokat.

Orbán Viktor leszögezte, lehet hogy Kínának vannak ambíciói Tajvanra nézve, de Magyarországnak nincsenek, ezért ezt a kérdést nem tartják aktuálisnak a kínai-magyar kapcsolatokban.

Ezt a technológiát nem egyetlen országban gyártják, az első ilyen gyárakat koreaiak nyitották – emlékeztetett, megjegyezve: akkor az ellenzék részéről még senki egy árva szót se szólt.

Amióta kínaiak is vannak, azóta hallja az „amerikai akcentussal elmondott mondatokat” – jegyezte meg.

A kormányfő kitért arra, hogy Németországgal is együttműködnek és azt szeretnék, ha része lenne ennek a technológiai korszerűsítésnek.

Hozzátette: a számokat nézve, azt látni, a magyar gazdaságba juttatott források túlnyomó többsége a magyar kis és középvállalkozásokhoz kerül.