Fotó: MTI/Vajda János
György László, a Tanítsunk Magyarországért! program koordinációjának ellátásáért felelõs kormánybiztos elõadást tart programról a Nyíregyházi Egyetemen 2023. december 4-én
Hirdetés

Kiemelte, ez azért nagyon fontos, mert vannak olyan települések az országban, melyek távol esnek a munka- és a továbbtanulási lehetőségektől. Az ezekről a településekről származó gyerekek középfokon ötvennégy százalékban korai iskolaelhagyóvá válnak – tette hozzá.

György László hangsúlyozta, ma már huszonegy egyetem hallgatói vesznek részt a programban, hogy megmutassák a hatodik, hetedik és nyolcadik osztályos diákoknak a „településükön túli világ izgalmait”. A gyerekek ezáltal kimozdulnak településeikről, inspirációt merítenek arra, hogy továbbtanuljanak, és képesek legyenek eligazodni a középfokú iskola és a nagyváros „útvesztőiben” – mondta a kormánybiztos.

György László közölte, öt évvel a Tanítsunk Magyarországért program bejelentése és négy évvel elindulása után már több mint ezer egyetemista mentorál több mint négyezer általános iskolást országszerte. A cél, hogy elérjék a tízezres mentorálti számot, mert ha ez megtörténik, minden olyan gyereket elérnek az országban, akinek a program „hathatós segítséget” nyújthat – fűzte hozzá.

A kormánybiztos az egyetem hallgatóinak tartott előadásában többek között arról beszélt, hogy a mentoroknak egyszerre kell motiválniuk és inspirálniuk a gyerekeket. Az egyetemistákat arra kérte, a Tanítsunk Magyarországért kurzus tapasztalatain „felvérteződve” menjenek el az általános iskolásokhoz, beszélgessenek velük és „nyissák meg őket”.

A program legnagyobb értéke, hogy a mentorok olyan gyerekeknek tudnak segíteni, akik számára az hasznos. A kezdeményezésben részt vevő hallgatók fejleszthetik a pedagógiai, szervezési, kommunikációs és vezetői képességeiket is, hiszen – mint mondta – akár hat általános iskolás gyermek életét kell összeegyeztetniük.

A kormánybiztos arra kérte az előadásán résztvevőket, hogy akik még eddig nem tették, vegyék fel a Tanítsunk Magyarországért program kurzusát, és járuljanak hozzá térségük és településük „felvirágzásához”, és segítsék hozzá a gyermekeket a továbbtanuláshoz.

Hollósi Hajnalka intézetigazgató, a Tanítsunk Magyarországért program szakmai vezetője a közmédiának elmondta, a Nyíregyházi Egyetem 2019-ben csatlakozott a programhoz, melyben az intézménytől jelenleg huszonnyolc, a Debreceni Egyetemtől hat hallgató vesz részt mentorként.

A mentorálásra felkészítő kurzuson negyvenhat egyetemista vesz részt, huszonhárman nappali, huszonhárman levelező tagozaton, akik a következő félévben tudnak csatlakozni a programhoz – tette hozzá.

Szabó György rektor a közmédiának adott nyilatkozatában kiemelte, fontos, hogy a Nyíregyházi Egyetem szerepet vállaljon a térség felemelkedésében. Úgy fogalmazott, a Tanítsunk Magyarországért program hitet ad a térség sajátos szociális helyzetű családjainak, hogy van kiút és van lehetőség lépéseket tenni a jövő irányába.

Korábban írtuk