A 2011. második negyedévi adatai szerint a hazai piacon 4,12 millió kgfb-szerződést tartanak nyilván.

A 2010. január elseje óta hatályos jogszabály szerint a törvény életbelépését követően megkötött szerződések évfordulója már nem a naptári év vége, hanem a biztosítás megkötésének napja.

A biztosítók becslése szerint 700-800 ezer kgfb-szerződés évfordulója már nem január elseje. „A gépjármű-tulajdonosok túlnyomó többségének továbbra is a november áll rendelkezésére arra, hogy ha kedvezőbb feltételeket talál, és váltani szeretne, fel tudja mondani meglévő szerződését és december 31-ig új biztosítást tudjon kötni” – idézi a közlemény Molnos Dánielt, a Mabisz főtitkárát. Hozzáteszik, azok, akiknek szerződési évfordulója nem január elseje, de váltani szeretnének, most ne mondják fel biztosításukat. Erre majd a biztosítási évforduló előtt lesz lehetőségük.

A becslések szerint még így is több mint 3,3 millió autósnak december 31-én „fordul” a biztosítási szerződése. Nekik érdemes alaposan szétnézniük a piacon és felkeresniük a Mabisz saját kalkulátorát, a Díjnavigátort, amely – mint a közleményben olvasható – teljes körű tájékoztatást nyújt a jövő évi díjakról (www.díjnavigator.hu).

Fontos tudniuk az autósoknak, hogy a tervezett, a jelenlegi változat szerint az éves kgfb-díj 30 százalékának összegével megegyező baleseti adó nem épül be a biztosítási díjakba. Egyelőre e jogszabály csupán tervezet, annak végső formája még nem ismeretes – hangsúlyozta a Mabisz főtitkára.

Mint a közleményben írják, ha megjelenik a jogszabály és így ismertté válik a törvény végleges szövege, a biztosítók az adót külön sorban, a díjtól elkülönítve szerepeltetik majd az értesítőkön.

(MTI)