Arrogánsnak és elitistának tartják az elnöküket a franciák, aki lenézi őket és tekintélyelvű, Emmanuel Macron francia államfő párttársai pedig attól félnek, hogy ez visszaüthet a hónap végén esedékes előre hozott választáson. A választók nem felejtették el az államfőnek, hogy rendszeresen semmibe vette a követeléseiket, például tavaly a tiltakozások dacára egy alkotmányos kiskaput kihasználva keresztülverte a gyűlölt nyugdíjreformot.

Hirdetés

Egy az európai parlamenti választás napján készült felmérés szerint a franciák közel fele azzal a céllal járult az urnákhoz, hogy kifejezze a háborúpárti Macronnal szembeni elégedetlenségét. Nem csoda, hogy míg a jobboldali Nemzeti Tömörülés (RN) a szavazatok 31,4 százalékát szerezte meg, az államfő pártja, az Újjászületés ennek kevesebb mint a felét, 14,6 százalékot kapott.

A megalázó vereség után Macron sokak döbbenetére előre hozott nemzetgyűlési választást írt ki. Az államfő logikája szerint így kívánna gátat vetni a jobboldal előretörésének, és maga mögé gyűjteni a szavazókat – írja a Politico brüsszeli hírportál. Sokkal valószínűbb azonban, hogy ennek épp az ellenkezője történik majd. Az első felmérések szerint az Újjászületés nem csupán újabb pofonba szaladhat bele, de egyenesen a harmadik helyre csúszhat vissza.

Az Ipsos közvélemény-kutató cég szakértője, Mathieu Gallard szerint realitássá válhat a Nemzeti Tömörülés kormányalakítása, és minél jobban belefolyik Macron a kampányba, annál inkább maga ellen fordítja az embereket.

Korábban írtuk

Az államfő azonban, úgy tűnik, nem érzékeli a közhangulatot, és erőteljes médiajelenlétet tervez a választás június 30-i első fordulóját megelőző hetekre. Párttársai pedig rettegnek, egyik legrégebbi támogatója, Francois Bayrou például hétfő este az Elysée-palotában győzködte Macront, hogy lépjen vissza a rivaldafényből a kampány alatt.

Hogy sikerrel járt-e, az csak a következő hetekben derül ki, az azonban bizonyos, hogy a jobboldali pártok érzékelik: történelmi esélyt kaptak. Ahogy Eric Ciotti, a jobbközép Köztársaságiak vezetője fogalmazott:

Az ország soha nem volt még ennyire jobboldali.

Pártja nem folytathatja tovább a kompromisszumok kötését és a kormány támogatását – tette hozzá Ciotti, egyben jelezte, hogy támogatna egy a Nemzeti Tömörüléssel kötött megállapodást.

A bejelentést Marine Le Pen, az utóbbi párt frakcióvezetője bátor döntésként méltatta, nem sokkal később pedig a Nemzeti Tömörülés elnöke és egyben miniszterelnök-jelöltje már tényként beszélt a megegyezésről.

Megerősíthetem, hogy lesz megállapodás a Nemzeti Tömörülés és a Köztársaságiak között

– idézte Jordan Bardella szavait a The Guardian brit napilap.

A pártelnök szerint a Nemzeti Tömörülés támogatását élvezi majd a Köztársaságiak bizonyos számú jelöltje, amit kérdésre úgy pontosított, hogy több tucatnyi jelöltről van szó.

A további részletekről IDE kattintva olvashat.