A kormányzati kommunikációért felelős államtitkár szerint szomorú, hogy magyar baloldali európai parlamenti képviselők is megszavazták a „Soros-terv” pontjait.

Tuzson Bence az M1 aktuális csatorna péntek esti műsorában arra reagált, hogy az EP plenáris ülése csütörtökön jóváhagyta a parlament belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi bizottsága által a dublini szabályozás reformtervezetéről októberben elfogadott tárgyalási mandátumot.

Az államtitkár úgy fogalmazott: szavakban az unió vezetői és a magyar baloldali EP-képviselők is azt mondják, nem létezik a Soros-terv, de amikor annak pontjai merülnek fel, „sorban nyomják az igen gombot”, támogatják a megvalósítását.

Kifejtette: egyebek mellett egy felső korlát nélküli kötelező elosztási rendszer bevezetéséről, a családegyesítések megkönnyítéséről, a határok megnyitásáról, valamint azon országok „megbüntetéséről” van szó, amelyek nem kívánnak ebben részt venni. Ezekbe az országokba irányítanák azokat, akik már bejöttek, vagy be akarnak jönni az EU-ba – fűzte hozzá.

Tuzson Bence a nemzeti konzultációra utalva hangsúlyozta: meg lehet akadályozni, hogy a reformtervezetből jogszabály szülessen, de ehhez „egy kormány kevés”, ám, ha a magyar emberek összefognak, együtt meg tudják állítani „Brüsszelnek ezt az elképzelését”.

MTI