A PSD kolozsvári szervezete a kettős állampolgárságról és a székelyföldi autonómiáról szóló előadásokról úgy vélekedett, Tusnádfürdőn visszaéltek a szólásszabadsággal, és „a magyar extrémisták szeparatista beszédekkel a román állam ellen uszították a magyar közösséget.” Megszólalt Mircea Dusa, Hargita megye prefektusa, a PSD Hargita megyei elnöke is, aki Ráduly Róbert említett kijelentését aberráltnak, sértőnek és veszélyesnek minősítette.

A Szabadság című kolozsvári napilap bírálta Orbán Viktornak, a polgári kormány miniszterelnökének a kettős állampolgársággal kapcsolatos tusnádfürdői kijelentését. A Szabadság érthetetlennek nevezte az Orbán Viktor által mondottakat, mert – a lap szerint – az Orbán-kormány korábban nem támogatta a kettős állampolgárság intézményét.

Mindeközben Románia is határozottan fellép a határokon kívüli románok érdekében. Augusztus elsején lépett életbe Moldáviában a moldovaiak kettős állampolgárságát engedélyező törvény. Bukarest ezenkívül is minden módon segíti a határon kívüli románokat. A XIV. Bálványosi Szabadegyetemmel nagyjából egy időben tartott hagyományos román rendezvényen, a kormányhoz közeli marosfői VI. Nyári Egyetemen az előadók hangsúlyozták, a Bulgáriában, Ukrajnában, Macedóniában, Szerbiában és más országokban élő románoknak meg kell őrizni nemzettudatukat, és a román államnak segítenie kell őket ebben. Gheorghe Pruteanu, a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) szenátora ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy Erdélyben a döntően magyar többségű Kovászna és Hargita megyékben a románok asszimilálódnak, és hozzátette, hogy egyesek „elüldöznék a román nyelvet” Romániából.

Váratlan bejelentéssel állt elő Adrian Nastase román miniszterelnök augusztus 9-én, amikor azt mondta, Románia a határon túli románok támogatására státustörvényt alkot. A román miniszterelnök abból az alkalomból közölte ezt, hogy a Fekete-tenger melletti Mángálián találkozott a Románián kívül élő románok képviselőivel. Nastase kijelentette, hogy a megalkotandó jogszabály magyar mintára készül majd, mert az hatékony.

Nastase bejelentése közvetve elismerése az Orbán-kormánynak, egyszersmind újabb bizonyítéka a magyar diplomácia, a „merjünk kicsik lenn”-szemléletre épülő politika csődjének. Miközben a szocialisták készek voltak a magyar kedvezménytörvény felhígítására, a román kormány épp a szocialisták által oly sokat szapult magyar modellt kívánja követni.

(bá)