Nem sokkal ezt megelőzően került nyilvánosságra, hogy tovább gyűrűzik a Tisza Párt elnökének diákhiteles botránya. Mint arról beszámoltunk, a kormánypártisággal nem vádolható Media1 portál szerint épp akkor volt Magyar Péter öccse, Magyar Márton a PlanB Magyarország Kft. munkatársa, amikor az említett cég a Magyar Péter vezette Diákhitel Zrt. beszállítója volt. Az internetes oldalnak „ezt Magyar Péter és Magyar Márton is elismerte, de egyikük sem lát furcsát az egybeesésben” – olvasható a cikkükben.

Hirdetés

Mint ismert, az Átlátszó nevű ellenzéki portál megszerezte a Magyar Péter diákhiteles szerződéseiről szóló KEHI-jelentést, minderről múlt heti cikkükben számoltak be.

Azt írták, a KEHI összesen 52, 2018 és 2020 közötti, összesen 1,4 milliárd forint értékű szerződést vizsgált meg részletesen. „És bár a közbeszerzési értékhatárt el nem érő egyszerű beszerzési eljárásokat a jogszabályoknak megfelelően bonyolították le (a közbeszerzésekről a KEHI nem tesz említést), a Hivatal álláspontja szerint több esetben nem volt valós verseny, vagy éppen túlárazás történt”.

A KEHI által megemlített cégek között a PlanB Magyarország Kft. is szerepelt.

A Media1 megkeresésére a párt elismerte, hogy Magyar Péter testvére dolgozott a PlanB-nél. Azt írták, a kft. mintegy hat hónapon át foglalkoztatta Magyar Mártont projektmenedzserként és ezért havi 300 ezer forint fizetést kapott.

„Hozzátették, Magyar Márton 2020 februárjában maga mondott fel, de azt nem írták, miért döntött így. Magyar Márton munkájáról azt írták: szakemberként piaci megrendelések teljesítésén dolgozott. A párt állítása szerint Magyar Mártonnak a PlanB Magyarország Kft.-nél történt munkavégzése során nem volt rálátása a Diákhitel Központnak végzett megbízásra, annak előkészítésében/teljesítésében nem vett részt – az ugyanakkor nem derült ki a válaszból, hogy milyen piaci megrendelésekről van szó, vagy hogy Magyar Péternek a Diákhitel Zrt. vezetőjeként tudomása volt-e arról, hogy az általa vezetett állami vállalat egy olyan cégnek ad megbízást, ahol a testvérének fizetést adnak” – áll a cikkben.

Fotó: képernyőkép/YouTube
Magyar Márton

Érdekesség – és erre a Media1 is felhívja a figyelmet –, hogy Magyar Márton azt is állította, az általa nemrégiben létrehozott Kontroll Média független projekt a Tisza Párttól, ugyanakkor néhány nappal ezelőtti indulásuk után, a múlt szombati, kis létszámú demonstráción épp Magyar Márton kérdezte a testvére által szervezett MTVA-ellenes demonstráción résztvevőket mint riporter.

Korábban írtuk