A júniusi választások nyomán nehezebbé vált Gyurcsány-párt politikai túlélése, mivel az ellenzéki pártok versenyében alulmaradt a Tisza Párttal szemben – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek ifj. Lomnici Zoltán, majd arra is felhívta a figyelmet, hogy bár Magyar Péternek és az általa alelnökölt Tisza Pártnak sokkal nagyobb arányban szavaztak bizalmat a baloldali voksolók az EP-választáson és az önkormányzati választáson, mint a DK-nak,

Hirdetés

továbbra is a Gyurcsány-párt a legnagyobb baloldali párt a parlamentben, az ország szempontjából legmeghatározóbb döntések pedig az Országgyűlésben születnek.

A szakértő azt is jelezte, hogy Budapest főpolgármestere Karácsony Gergely marad, akiről számtalanszor bebizonyosodott, hogy Gyurcsány Ferenc embere, így rajta keresztül a DK elnöke továbbra is jelentős befolyást gyakorolhat a főváros működésére.

Nem kizárt az összefogás

Gyurcsány Ferenc korábban az ATV műsorában azt nyilatkozta, hogy hajlandó lenne együttműködni Magyar Péterrel.

Korábban írtuk

Ez a szövetség ugyan jelentős szavazói bázist jelentene, de Gyurcsány elveszítené a vezető szerepét, amit a baloldalon több mint egy évtizede betölt. Gyurcsány jövője szempontjából kulcskérdés, hogy képes-e Magyar Péterrel szemben alternatívaként megjelenni, vagy pedig az történik a Tisza Párt vonatkozásában, amit korábban számos más – elsősorban MSZP-s – politikus csinált a DK-nak kedvezve, azaz hogy elhagyja a pártot egy újabb, erősebb formációért”

– fogalmazott ifj. Lomnici.

A szakértő szerint a DK mozgástere jóval szűkebb lehet majd az eddigieknél, a párt emellett komoly utánpótlási gondokkal is küzd, ismert arcai pedig nem von­zóak a szavazók számára. ifj. Lomnici Zoltán szerint emiatt Gyurcsány pártjának politikusainak túlélése is múlhat a Magyar Péterékkel való kooperáción, sőt a velük korábban összefogó mikropártok politikusainak karrierje is lehetséges, hogy ezen áll vagy bukik majd.

Gyurcsány viszont így elveszítené a vezető szerepét, nem lenne többet meghatározó politikus, aki a háttérből tudná mozgatni a szálakat, ezt pedig, vélelmezhetően, nem vállalná

– szögezi le a szakértő.

Radikálizálódhat a Gyurcsány-párt

A DK jövőbeni szerepe, vélhe­tően, a radikális baloldal képviselete lesz, markáns globalista és föderalista ígéretekkel, illetve a leghangosabb kormánykritikával. A DK talán legvégső támasza az országgyűlési frakció és annak hátországa lehet, amely részben módot adhat valamennyi építkezésre a parlamenti munka és a nyilvánosság révén. A 2026-ban esedékes ország­gyűlési választás jó eséllyel eldöntheti az abban az évben már 65 éves Gyurcsány és pártja további politikai sorsát – véli ifj. Lomnici Zoltán.

A baloldal nem akar lemondani a bukott miniszterelnökről

Hamisan vádolja az újbaloldal a kormánypártokat azzal, hogy az ő érdekük Gyurcsány Ferenc porondon tartása – fejtette ki Nagy Ervin politikai elemző korábban egy Mandineren megjelent cikké­ben. Mint rámutatott, a baloldalnak számtalan lehetősége lett volna levenni a pályáról a bukott kormányfőt az elmúlt húsz évben, mégsem éltek vele, sőt hagyták, hogy erős szervezetet építsen szinte a semmiből. Emlékeztetett arra is, hogy Gyurcsány és társai a Mesterházy Attila és Bajnai Gordon vezette MSZP–Együtt–PM–MLP–DK közös listán szereztek mandátumot 2014-ben, ami ellen senki nem tiltakozott.

Az eredeti cikk a Magyar Nemzet oldalán olvasható a IDE kattintva.