Hirdetés
Fotó: Képernyőfotó (444.hu)

Magyar Péter és pártja több európai parlamenti képviselőjelöltje vonaton utaztak vasárnap a debreceni tüntetésükre. Egy egész vasúti kocsit elfoglaltak, sőt azt lényegében le is zárták a baloldali politikust védő testőrök – számolt be a 444. A hírportál szerint a vasúti kocsi elején és végén biztonsági emberek álltak, akik ellenőrizték az áthaladó utasokat és jegyeiket, és csak egyesével engedték át őket.

– Abban az esetben zárható le így helyiség, páholy vagy bármi más, ha erre valaki külön előzetes engedélyt kért és fizetett érte – tájékoztatta a Magyar Nemzetet megkeresésükre egy név nélkül nyilatkozó biztonsági szakértő.

A MÁV szabályzata egyértelműen fogalmaz arról, milyen módon van lehetőség arra, hogy nagyobb csoportok különkocsit béreljenek az utazásra. Egyedi megrendelésre a vasút vállalja különkocsik forgalomba állítását a menetrend szerint közlekedő vonataiba besorozva, belföldi és nemzetközi viszonylatokban egyaránt.

Azonban ezt legalább 21 nappal a tervezett indulás előtt írásban kell megrendelni.

Korábban írtuk

Ezután a vasút egyedi árajánlatot készít, melynek elfogadása esetén a megrendelővel szolgáltatási szerződést köt. A szerződés tartalmazza a közlekedés lebonyolításának részletes feltételeit, a szolgáltatás díját, valamint a fizetési és lemondási feltételeket. A megkötött szerződéssel a különvonat vagy különkocsi az úton kizárólag a megrendelőé lesz.

A Magyar Nemzet a következő kérdéseke küldte a vasúttársasághoz:

  • A szabályoknak megfelelően történt Magyar Péter utazása?
  • Érkezett megkeresés különkocsi lefoglalására legalább 21 nappal a vonat indulása előtt?
  • A vonat elején lévő büfékocsihoz csak a Magyar Péter által lefoglalt kocsin keresztül lehetett eljutni. Hogyan biztosították az utasoknak az átjutást?
  • Milyen alapon kérhették el az utasok jegyeit áthaladáskor a politikus testőrei?
  • Terveznek vizsgálatot indítani az ügyben?

A MÁV válasza a sajtóban megjelent inforámciók és beszámolók fényében mindenképp érdekes. „A megkeresésükben leírtakkal kapcsolatos esetről nincs tudomásunk, társaságunkhoz semmilyen jelzés, bejelentés vagy panasz nem érkezett az üggyel összefüggésben” – írták.

A lap megkereste az ügyben a Talpra Magyarok Közösségét is, de még nem kaptak választ.