A Külügyminisztérium vasárnap késő este azt közölte az MTI-vel, hogy a kairói magyar nagykövetség munkatársai haladéktalanul a fővárostól mintegy 500 kilométerre lévő helyszínre, Hurghadába utaztak, és az egyiptomi hatóságokkal együttműködve megteszik a szükséges intézkedéseket. A közlemény szerint az egyiptomi miniszterelnök részvétét nyilvánította és felajánlotta a kairói kormány messzemenő segítségét. Az egyiptomi egészségügyi miniszter egy különleges mentőalakulatot küld a helyszínre, és személyesen felügyeli a mentést. A Külügyminisztérium részvétét fejezi ki az elhunytak hozzátartozóinak.

Précsényi Árpád, a Külügyminisztérium konzuli főosztályának főosztályvezető-helyettese a repülőtéren arról számolt be a sajtónak, hogy a repülőtérre tartó autóbusz balesetét vélhetően műszaki hiba okozta, azonban az egyiptomi rendőrség a konkrét okról még nem adott információt. A külügyi tárca jelezte: nem tudják megerősíteni azt, hogy a busz teherautóval ütközött volna.

A főosztályvezető közlése szerint az egyiptomi szervek hivatalosan 11 elhunytról és 29 sérültről értesítették a nagykövetet. A sérültek között van könnyebb, de kórházi ellátást igénylő, van súlyos, ugyanakkor nincs válságos, életveszélyes állapotban senki.

A sérültek egy részét Hurghadában ápolják, a többieket egy egyiptomi katonai repülőgéppel Kairóba szállították. Ezen a gépen utazott az egyiptomi egészségügyi miniszter is, aki „személyesen a legjobb egészségügyi csoportokkal gondoskodik a magyar állampolgárok ellátásáról” – mondta Précsényi Árpád.

A kairói magyar nagykövet két konzulja Hurghadába utazott, hogy felvegyék a kapcsolatot az ott ápolt magyarokkal, illetve kezelőorvosaikkal, Kairóban pedig két másik magyar diplomata teszi ugyanezt.

A főosztályvezető szavai szerint a sérültek állapotáról szerzett információkat továbbítják a Külügyminisztériumnak, hogy ezt követően a további ellátásról és későbbi egészségügyi repatriálásról gondoskodni lehessen. Bővebb információt a sérültekről csak a hozzátartozók kaphatnak.

Hétfőre virradóra egy 180 férőhelyes repülőgépen 147-en érkeztek meg Budapestre Egyiptomból, többnyire kisgyermekes családok. Voltak olyan hozzátartozók is a reptéren, akiknek rokona ugyan nem érkezett meg, de más utasoktól tájékozódtak a balesetről.

Précsényi Árpád arról is beszámolt: összesen 47-en maradtak Egyiptomban, egyetlen sérült sem tért haza. A leszállók közül az MTI helyszínen lévő tudósítója sem látott egyetlen sérültet sem, bár mindenütt mentősök várakoztak.

A főosztályvezető-helyettes a könnyebb sérültek hazaszállításáról még nem tudott tájékoztatást adni. Ismertette, hogy a konzuli gyakorlatban ilyenkor az a szokás, hogy az Országos Mentőszolgálat és a magyar egészségügyi szolgálat idegen nyelvet beszélő szakorvosai felveszik a kapcsolatot a kezelőorvossal, és ezt követően lehet dönteni a hazatérésről. Szavai szerint jelenleg nem tudnak olyanról, aki már hétfőn hazatérne, de kizárni sem lehet.

Précsényi Árpád elmondta: hétfőn a külügyi tárca felveszi a kapcsolatot az utazásszervezővel és a csoport biztosítójával az egészségügyi ellátás és a betegszállítás érdekében, illetve a holttestek hazaszállítása ügyében, utóbbi időpontja egyelőre kérdéses.

(MTI)