163 vizsgált ország közül a 15. legbiztonságosabb állam lett Magyarország a Global Peace Index 2017-es adatai alapján. Ezzel az eredménnyel hazánk öt helyet lépett előre a világranglistán a múlt évhez viszonyítva.

A Föld legbiztonságosabb országa jelenleg a Skandináviához tartozó Izland, amely 2008 óta őrzi vezető pozícióját. Izlandot a sorban Új-Zéland, Portugália, Ausztria, Dánia, Csehország, Szlovénia, Kanada, Svájc, Írország, Japán, Ausztrália, Bhután, Norvégia és Magyarország követi. A világ legkevésbé biztonságos országai – csakúgy, mint az előző évben – Jemen, Dél-Szudán, Irak, Afganisztán, és a sor legvégén a háborús Szíria áll.

Az Institute for Economics and Peace nemzetközi szervezet 2008 óta végez kutatásokat, melyeknek célja a biztonság vizsgálata a világ országaiban. Szempontrendszerük szerteágazó. Vizsgálják, hogy az adott ország résztvevője-e nemzetközi konfliktusoknak, milyen a kapcsolata szomszédaival, létezik-e terrorfenyegetettség, milyenek a bűnelkövetési, különösen az emberölési statisztikái, milyen mértékű a fegyverkereskedelem, és gyakoriak-e a politikai tüntetések.

Mivel hazánk nem részese nemzetközi fegyveres konfliktusoknak, erős a határvédelem és nincs terrorfenyegetettség sem, az országot a nemzetközi szervezet a világ egyik legbiztonságosabb államának tartja. 2012 és 2016 között mintegy 40%-kal csökkent a regisztrált bűncselekmények száma Magyarországon a Belügyminisztérium adatai szerint. Az országon belüli konfliktusok, valamint az erőszakossá váló tüntetések ugyanakkor kedvezőtlenül hatnak a magyar biztonsági indexre.

A 15. hely a világranglistán egyúttal azt is jelenti, hogy Európában a 10. legbiztonságosabb ország vagyunk, megelőzve olyan nemzeteket, mint Németország, Finnország, Svédország, Belgium, Hollandia, Spanyolország. A terrorfenyegetettséggel sújtott Nagy-Britannia és Franciaország pedig csupán a 26. és 27. helyet foglalja el a kontinensen. Orbán Viktor miniszterelnök azt az elvárást fogalmazta meg a kormány tagjai felé, hogy hazánk ne csupán Európában, hanem a világranglistán is minél hamarabb a 10 legbiztonságosabb ország között szerepeljen.

A 2017-es dolgozat kitér arra is, hogy bár az elmúlt 30 évben visszaesett a fegyverkezés a világon, az erőszak így is rombolja a gazdasági eredményeket. A Föld legkevésbé békés országaiban az erőszak gazdasági költségei (katonai kiadások, bűnüldözés, anyagi károk) átlagban a GDP 37 százalékát viszik el. Ez az arány egyes háborút viselő nemzeteknél elérheti a 60 százalékot is. A legbékésebb országokban ez a mutató 3 százalék alatti.

Figyelemre méltó következtetése a jelentésnek az is, hogy a 2005 és 2015 közötti vizsgálati időszakban Magyarország volt az a nemzet, amelyet leginkább jellemzett a „békepártiság” az egykori, úgynevezett keleti blokk országai közül.