Fotó: MTI/Kovács Tamás
Azbej Tristan, a Külgazdasági és Külügyminisztérium üldözött keresztényeket segítõ programokért felelõs államtitkára beszél, mögötte Gülsen Karanis török nagykövet és Juhász Márton, a Magyar Református Szeretetszolgálat ügyvezetõ igazgatója (b-j) a februári törökországi és szíriai földrengés áldozatainak, valamint a magyar kutató-mentõcsapatok szolgálatának emléket állító faragott emlékoszlop hivatalos átadásán a Magyar Református Szeretetszolgálat budapesti központjában 2023. szeptember 28-án.
Hirdetés

Az államtitkár hozzátette: a magyar kormány a Hungary Helps programon keresztül gyors és hatékony segítséget nyújtott a bajba jutottaknak, 167 kutató-mentő vett részt a keresésben a katasztrófa sújtotta területeken. Több mint harminc életet mentettek meg – összegezte Azbej Tristan.

A magyar kormány tíz tonna tárgyi segítséget is felajánlott – hangsúlyozta.

Juhász Márton, a Magyar Református Szeretetszolgálat ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a szervezet 19 fős személyzettel, köztük önkéntes tűzoltókkal, és négy keresőkutyával segítette a törökországi mentést. Öt ember életét sikerült megmenteni.

Gülsen Karanis török nagykövet beszédében kiemelte, hogy Magyarország az első országok között volt, amelyik felajánlotta segítségét a természeti katasztrófa miatt. A nagykövet megköszönte a magyar emberek kedvességét, szolidaritását a magyar kormány és a Hungary Helps segítségét.

A faragott emlékoszlop Juhász András fafaragó művész munkája.

Korábban írtuk