Fotó: MTI/Országgyûlés Sajtóirodája/Pólya-Pető Dávid
Az Országgyűlés Sajtóirodája által közreadott képen középen Szász Tünde, a Szegedi Tudományegyetem jogászképzésének hallgatója, aki Fenntarthatóság és természetvédelem című munkájáért megkapta az első díjat a Magyarország és a közép-európai térség az Európai Unióban, az Európai Unió a világban című pályázat díjátadóján, mellette a díjátadó Hende Csaba, az Országgyűlés törvényalkotásért felelős fideszes alelnöke (j), Zsigmond Barna Pál, az Európai Uniós Ügyek Minisztériumának parlamenti államtitkára (j2), Zupkó Gábor, az Európai Unió magyarországi képviseletének vezetője (b), valamint Belcsák Péter Ferenc (b2) és Hatvani Szabolcs Lukács (b3), az Eötvös Loránd Tudományegyetem jogászképzésének hallgatói, illetve Nagy Márton, az Eötvös Loránd Tudományegyetem nemzetközi gazdálkodás szak hallgatója (j3) az Országház Delegációs termében 2024. június 12-én
Hirdetés

A pályázatot az Országgyűlés elnöke, az európai uniós ügyekért felelős miniszter, valamint az Európai Bizottság magyarországi képviseletének vezetője közösen írta ki főiskolai és egyetemi hallgatók számára – tartalmazza a közlemény.

A díjakat Hende Csaba, az Országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnöke, Zsigmond Barna Pál, az Európai Uniós Ügyek Minisztériumának parlamenti államtitkára, illetve Zupkó Gábor, az Európai Bizottság magyarországi képviseletének vezetője adta át – tették hozzá.

A közleményben idézik Hende Csabát, aki szerint a magunk mögött hagyott években több válság, a világjárvány és a szomszédunkban zajló háború egymást erősítő következményei próbára tették az európaiak tűrőképességét. Az uniós intézmények ezért arra törekedtek, hogy gyorsan reagáljanak az eddig soha nem tapasztalt válságjelenségekre.

Sikerült jelentős előrelépést elérni az uniós energiapolitika terén; a REPowerEU terv igazolta, hogy több mint ideiglenes válságelhárító eszköz, és a tagállamok eddig soha nem látott mértékben használják a megújuló energiaforrásokat – tette hozzá.

Ugyanakkor – folytatta – a digitális egységes piac területén is úttörő jellegű eredmények születtek, hiszen az uniós intézmények elfogadták a digitális szolgáltatásokról és a digitális piacokról szóló jogszabályokat, valamint a mesterséges intelligenciáról szóló rendeletet.

Korábban írtuk

Közlése szerint a második magyar EU-elnökség időszakának egyik legfontosabb célja az egységes piac fejlesztésének előmozdítása, ami a következő öt évet meghatározó stratégiai kérdés. További feladat a 2024 és 2029 közötti időszakra szóló stratégiai menetrend elfogadása, illetve a bővítés és a belső reformok ügyének előmozdítása.

A közlemény szerint arról is szólt Hende Csaba, hogy a pályázat több mint húszéves múltra tekint vissza, és Magyarországhoz hasonlóan a pályázat is fokozatos változáson esett át, reagálva az aktuális kihívásokra. Így Magyarország második félévi uniós tanácsi elnöksége is bekerült a témák közé.

Zsigmond Barna Pál és Zupkó Gábor is köszöntötte a díjazottakat, illetve azoknak az uniós tagállamoknak a nagyköveteit, akik megjelentek az ünnepségen.

Az első díjat Szász Tünde, a Szegedi Tudományegyetem joghallgatója nyerte a Fenntarthatóság és természetvédelem című munkájáért. A második legjobbnak a helyreállítási és rezilienciaépítési eszközt elemző munkájáért Nagy Márton az Eötvös Lóránd Tudományegyetem (ELTE) nemzetközi gazdaság szakos hallgatója vehette át. A 41 pályázó közül a harmadik legjobb munkaként értékelték a bírálók Hatvani Szabolcs Lukácsnak, az ELTE joghallgatójának a közigazgatási jog és a mesterséges intelligencia államban betöltött viszonyát elemző pályázatát. Továbbá különdíjat kapott Belcsák Péter Ferenc, az ELTE joghallgatója, a Szuverenitás védelme az EU támogatáspolitikájában című dolgozatáért – olvasható a közleményben.