Az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) konferenciáján – amelynek legfőbb célja, hogy a 2012-ben lejáró Kiotói Jegyzőkönyvet egy új nemzetközi megállapodással váltsa fel – a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Klíma- és Energiaügyért felelős Államtitkárságának delegációja képviseli Magyarországot.

A 16. klímakonferencia jelentőségét az adja, hogy a tavaly nagy érdeklődéssel várt, de alapvetően kudarccal végződött koppenhágai klímacsúcs eredménytelenségének ismeretében várható-e konszenzuson nyugvó összefogás a klímaváltozás elleni küzdelemben.

A konferencián részt vevő magyar delegáció a megbeszélések legfontosabb céljaként a globális felmelegedés 2 Celsius fokban történő limitálását tartja.

A magyar delegáció támogatja azokat a javaslatokat és felvetéseket, amelyek egy hosszú távon fenntarthatóságot biztosító megállapodáshoz vezetnek. A konferencián remélhetőleg születik egy olyan kiegyensúlyozott döntéscsomag, amely jó alapot szolgáltat a tárgyalások 2011-es, magyar és lengyel EU elnökség alatti folytatásához, és hozzájárul a károsanyag-kibocsátás csökkentéséhez, a globális felmelegedés mértékének visszafogásához.

A legnagyobb kihívást az jelentheti a klímacsúcson résztvevő országok delegációi számára, hogy egy olyan megoldás körvonalait vázolják fel, amely mind a fejlett, mind a fejlődő országok számára elfogadható, fenntartható és tagállami szinten is megvalósítható intézkedések útján megoldást jelent a globális problémák visszaszorítására. Magyarországnak is elemi érdeke a globális klímaváltozási trendekbe történő sikeres beavatkozás, a hazai cselekvés ezen felül a nemzetközi emisszió-kereskedelem révén többletforrásokat is hozhat, amelyek klímapolitikai célokra, többek között az épület-energiahatékonyság javítására fordíthatók.